Răzvan Stoica este unul dintre cei mai cunoscuți violoniști români. El este printre singurii artiști de la noi ce cântă la o vioară Stradivarius din 1729. Iar sâmbătă seara, de la 20.30, Răzvan, alături de pianista Alina Stoica și orchestra Kamerata Stradivarius, vor interpreta, pe Domeniul Cantacuzino de la Florești, Antotimpurile lui Vivaldi.
Violonistul recunoscut internațional a vorbit despre România și publicul de aici.
Răzvan Stoica, despre România și poporul român
Cum regasesti Romania de cate ori revii?
România este frumoasă, încă prea puțin descoperită și are un potențial uriaș de dezvoltare. Mă refer atât la peisajele și eclectismul urban, cât și la cel cultural, pe care îl descopăr de fiecare dată mai deschis către experiențe noi, către manifestări din cele mai diverse, interesante; un peisaj cultural aflat în continuă creștere și cu o capacitate uriașă de a se dezvolta și de a aprecia actele artistice de calitate din ce în ce mai înaltă.
Citește și: Un fan a aruncat cenușa mamei sale pe scenă la un concert Pink. Cum a reacționat artista / Video
Exista o diferenta intre publicul de aici si cel din afara?
Desigur că există; poporul român, țara noastră este „altfel” (după cum foarte bine consemna istoricul Lucian Boia). Publicul din România este entuziast, cu siguranță mai puțin blazat și, aș îndrăzni să spun, sincer în răspunsul dat artiștilor cu care se întâlnește la concerte, recitaluri, sau chiar pe stradă. Aici, manifestările culturale încă se bucură de o curiozitate pe care în alte țări (cu tradiție culturală mult superioară nouă) nu o mai întâlnesc atât de des și care vine din, probabil, obișnuința de a asista la astfel de evenimente de înaltă calitate artistică.
„Am câștigat un nou segment de public”
Care sunt provocarile tale in aceasta perioada de dezvoltare post pandemie?
Într-adevăr, încă ne revenim după perioada pandemică; încă sunt oameni care au motive să se teamă pentru siguranța lor sanitară. Pe de altă parte, însă, mulți dintre cei ce frecventau sălile de concert, muzeele sau galeriile de artă, au simțit foarte mult lipsa lor, iar acest sentiment i-a făcut să aprecieze cu atât mai mult activitatea noastră artistică și să nu mai „rateze” niciun eveniment important. Există și cea de a treia categorie de public, acea categorie de oameni care în această perioadă au realizat dezavantajul amânării activităților culturale pe care își doreau să le întreprindă, dar le lăsau pentru mai târziu, considerând că au timpul de partea lor; această perioadă i-a făcut să realizeze că oricând se poate întâmpla orice, și ei vor pierde această ocazie, astfel că, iată, cu această ocazie, am câștigat un nou segment de public, care – sunt sigur – după ce ne va fi alături la un prim concert, nu va mai rata nicio ocazie. Pentru mine, provocarea este să stabilesc un contact cu aceștia din urmă, să îi aduc în sala de concert, să îi aduc alături de noi în locuri în care istoria și muzica își dau mâna peste timp, pentru a le oferi experiențe de neuitat.
Citește și: Ava Max, lovită peste față în timpul unui concert. Artista, nevoită să părăsească scena / Video
Citește și: Adele a uitat versurile unei piese în timpul unui concert. Momentul a devenit viral / Video
Despre concertul cu vioara Stradivarius pe Domeniul Cantacuzino
Ce se intampla pe Domeniul Cantacuzino?
La Domeniul Cantacuzino ne-am propus să creem exact o astfel de seară! Propunem, pentru prima seară a lunii iulie, 8 anotimpuri: de la barocul lui Vivaldi până la senzualul tango argentinian al lui Piazzolla, prin care vom construi un fel de puzzle pe care vă invităm să îl completăm împreună la un pahar de șampanie, în peisajul legendarului Domeniu Cantacuzino.
Cat de des ajungi si in marile orase ale tarii si care este reactia publicului?
În ultima vreme am avut din ce în ce mai multe ocazii să mă întâlnesc cu publicul din orașe mari și mici din România, însă reacția este de fiecare dată copleșitoare. Pot spune că mă simt chiar răsfățat de aplauzele, zâmbetele, lacrimile, emoțiile celor prezenți alături de mine.
Ai o vioara Stradivarius. Pentru necunoscatori, ce minuni face aceasta?
Vioara Stradivarius este un instrument valoros prin calitatea lemnului și a tehnicii impecabile de construcție, un instrument foarte vechi – cel pe care cânt eu este fabricat în 1729. Este și o vioară foarte pretențioasă însă; precum un cal nărăvaș care trebuie strunit, are nevoie de atenție sporită, dragoste și grijă, însă răspunsul ei va fi pe măsură! Personal cred că cea mai mare „minune” pe care o face acest instrument este să răspundă și să își modifice sunetul după sufletul celui care o mânuie.
Foto: Shutterstock, PR
Ultima modificare iunie 30, 2023 2:03 pm