Un vin bun în mijlocul naturii, un prânz într-o librărie sau o plimbare cu cel mai amuzant mijloc de transport modern sunt doar câteva dintre lucrurile care îţi vor face călătoria mai frumoasă.
Turul clasic ar arăta aşa: palatul Schšnnbrunn, fosta reşedinţă de vară a familiei imperiale, grădina zoologică cu acelaşi nume, cea mai veche „menajerie“ din lume, biserica gotică Sf. Ştefan, Praterul, locul în care „s-a reinventat roata“ uriaşă şi Mariahilfer Strasse, drumul celor mai neobrăzate fantezii ale shopaholicelor. Dar despre acestea poţi afla mai multe pe www.wien.info/ro; mai jos, vei descoperi locurile mai puţin exploatate de ochii turiştilor.
1. Degustare de vinuri. În cele mai bune zone viticole de pe dealul Nussberg, ajungi cu maşina (altuia, de preferat). Doar te duci să deguşti vinuri şi în al doilea rând să admiri peisajul. La taverna lui Stefan Hajszan (www.hajszan.com), de pildă, poţi să descoperi buchete irezistibile într-o căsuţă prietenoasă din rafie sau pe canapea, chiar lângă viţa-de-vie. O sticlă de vin costă vreo 20 de euro şi vine la pachet cu o descriere orală detaliată a soiului. Când panorama începe să capete tuşe impresioniste, desprinse parcă din picturile lui Monet, înseamnă că e timpul să termini degustarea.
2. Babette, un loc cochet. În librăria de lângă piaţa Naschmarkt, găseşti kilograme de cărţi pentru gătit şi toate condimentele care poartă un nume pe lumea asta. În timp ce savurezi oferta de reţete, poţi lua prânzul proaspăt preparat în bucătăria din mijlocul magazinului. Va fi, probabil, cea mai bună masă care ţi-ai fost servită vreodată… într-o librărie!
3. Cel mai celebru sărut se găseşte în muzeul Leopold din Cartierul Muzeelor (www.mqw.at), unul dintre cele mai mari spaţii dedicate culturii din lume. ãSărutul“, ãViaţă şi moarte“ şi alte opere ale lui Gustav Klimt se regăsesc în acest spaţiu, alături de cea mai mare colecţie semnată de protejatul său, pictorul austriac Egon Schiele. Muzeul are şi o terasă unde poţi medita la colecţia de tablouri sau la colecţia de… toamnă-iarnă.
4. I dit it my… (Seg)way! Segway este o trotinetă eco, inventată de americani, cu care poţi face un tur foarte distractiv al oraşului. N-are frână, nici acceleraţie, dar este mai ascultătoare decât un căţel dacă înveţi să o controlezi. Iar asta nu durează mai mult de zece minute şi are de-a fa-ce, în principal, cu poziţia corpului. Poţi să admiri frumuseţile oraşului fără să oboseşti, se parchează uşor şi este suficient de rapidă încât să întrebi un vienez, la jogging, unde se mănâncă cel mai bun şniţel din oraş, în timp ce „alergi“ cot la cot cu el, cu 15 km/oră. Să închiriezi un segway trei ore costă 70 euro (www.viennasightseeingtours.com). Regrets? I had a few… too few to mention.
5. Districtul creativ. Să ai o hartă a magazinelor în care poţi face shopping este cel mai grozav lucru care ţi se poate întâmpla dacă eşti shopaholică. Bineînţeles, după fantezia aceea în care ai pe mână un card cu obscen de multe zerouri. Străzile labirintice ale districtului 7, aflate în apropierea Mariahilfer Strasse, te invită să descoperi 36 de designeri tineri, nonconformişti, creativi. Cum este şi Lena Hoschek, care se laudă că a îmbrăcat-o şi pe Kate Perry cu ţinutele ei în stilul anilor ’50. În plus, poţi angaja un stilist care să te consilieze când mergi la cumpărături (23 euro un tur individual). Harta cu punctele erogene ale femeii care se dă în vânt după cumpărături poate fi găsită pe www.7tm.at. În aceeaşi zonă se află şi concept store-ul Samstag, semnalizat cu graffiti cool, care vinde creaţiile Superated, dar şi alte branduri cunoscute (www.samstag-shop.at).
6. Atmosferă boemă. Caf Sperl este locul în care te-ar putea trimite vienezul Ñ cel care făcea jogging mai devreme Ñ să mănânci un şniţel vienez cât roata unei trotinete. Totodată, cafeneaua deschisă în 1880 este un loc cu poveşti, liniştit şi stilat, unde savurezi o cafea bună alături de boemii locului, artişti sau scriitori.
7. Paradisul gurmanzilor. Ein Wiener Salon îţi încântă simţurile cu cea mai fină mâncare fusion pe care ai încercat-o vreodată. În restaurantul cu numai 12 mese, te simţi ca în sufrageria unor buni prieteni care se joacă neobişnuit de bine cu simţurile tale. Meniul este fix, costă 60 de euro şi nu se poate descrie în cuvinte (www.einwienersalon.com).
+1 De luat acasă: Înainte de a pleca din Viena, ia-ţi un suvenir! La Alt Wien, pe strada Schleifmuhlgasse, găseşti o cafea delicioasă pe care o poţi savura ca în imaginea de mai jos, afişată în vitrina unei cafenele vieneze… Pentru că o zi bună se cunoaşte de dimineaţă…