Roma, eterna şi fascinanta capitală a Italiei, este o destinaţie de călătorie care îţi va încânta simţurile, chiar dacă ai programat doar un weekend pentru a o vizita. Iar pentru ca sfârşitul tău de săptămână în „oraşul etern” să fie unul de neuitat, îţi dăm câteva tips-uri.
Ca orice călătorie, un weekend la Roma începe cu rezervările, on-line, în care cardul joacă rolul principal. Fie că este de debit, de credit, în RON sau în euro, premium ori standard – dacă poartă sigla MasterCard, îl vei putea folosi fără probleme. După ce vei avea biletele de avion rezervate, urmează să găseşti cazare, unde un ajutor de nădejde vei găsi tot în cardul tău.
Pentru cele câteva zile pe care le vei petrece în Roma, indicat ar fi să-şi alegi cazarea în apropiere de Gara Termini, pentru că este foarte aproape de obiectivele turistice cele mai importante.
Şi dacă tot eşti în faţa calculatorului, rezervarea din timp îţi poate fi de folos pentru mai toate activităţile de vacanţă: de la închirieri auto, la muzee, teatru, operă şi concerte, însă, este posibil ca unele dintre ele să presupună un comision – fă o mică cercetare ca să știi cum stau lucrurile. Rezervarea online este salvatoare, de exemplu, în cazul muzeelor foarte aglomerate, cum ar fi Vaticanul, în zilele toride de vară, unde, în lipsa ei, este posibil să fii nevoit să aştepti zeci de minute în soare, pentru a-ţi cumpăra un bilet.
O dată ajuns în Roma, este bine să ştii că poți să îți achiţi şi călătoria cu taxi-ul prin intermediul cardului, întrucât majoritatea maşinilor sunt dotate cu POS-uri mobile. Foarte important, taxiurile se pot lua doar din staţiile speciale, iar italienii nu lasă de obicei bacşiş şoferilor.
Roma merită să fie văzută dintr-un capăt într-altul. Niciun alt oraş nu poate egala bogăţiile arhitectonice, artistice şi istorice, care îţi taie răsuflarea cu spectaculozitatea lor. Pentru a vizita toate atracţiile şi obiectivele turistice din Roma, ai nevoie de câteva zile, iar pentru ca weekendul tău să nu se transforme într-o cursă contra-cronometru de la un obiectiv turistic la altul, alcătuieşte-ţi o listă cu monumentele pe care nu vrei să le ratezi.
Ca sugestii, poți să încerci o vizită printre zidurile Colosseumului din Roma, care altădată răsunau de luptele gladiatorilor, poţi căuta imaginile cu strămoşii noștri daci pe Columna lui Traian, poţi mânca o îngheţată delicioasă lângă Fontana di Trevi, acolo unde este obligatoriu să arunci un bănuţ pentru ca dorinţa pe care ţi-o pui să se îndeplinească… și ca să revii la Roma. Dacă ajungi mai de dimineaţă, ai şanse mai mari să faci o poză singur cu unul dintre cele mai emblematice monumente de artă barocă din lume.
Câteva ore bune trebuie să le rezervi vizitei prin Muzeele Vaticanului. Nu uita că expoziţiile sunt răspândite prin câteva muzee şi sute de încăperi, iar ca să le vizitezi pe toate trebuie să parcurgi cam 8 kilometri.
Bisericile sunt şi ele importante monumente de arhitectură, cu o valoare istorică şi spirituală de nepreţuit. Este imposibil să nu te impresioneze Bazilica Sfântului Petru, inima romano-catolicismului, dar şi Santa Maria del Popolo, Santa Maria sopra Minerva sau Sant Andrea al Quirinale. Santa Maria In Cosmedin, în curtea căreia se află Bocca della Verita (Gura Adevărului), San Giovanni in Laterano, catedrala cetăţii eterne și Santa Maria Maggiore vor avea acelaşi efect incredibil asupra ta.
Însă de departe cele mai frumoase locuri din Roma sunt piateţele. Dacă vrei să simţi cu adevărat pulsul capitalei Italiei, trebuie să mergi în Piazza di Spagna şi să bei o bere sau un suc pe scări, locul unde se adună foarte multă lume.
Piazza Navona este renumită pentru cele mai multe terase pe metru pătrat, pictori gata oricând să îţi facă un portret pe loc, magazine de suveniruri, cântăreţi, dansatori de step, oameni care stau nemişcaţi precum statuile.
La orice terasă, poţi încerca gustul autentic italienesc al pastelor, combinate cu un pahar de vin un pic dulceag: Lambrusco. Majoritatea restaurantelor acceptă cardurile de plată, iar în unele locuri poți plăti cu cardul chiar și bacșișul de până la 5 euro pe care turiștii obișnuiesc să-l lase la restaurant.Dacă ai un card în RON, conversia valutară se face automat, chiar dacă plăteşti în euro – fără drumuri până la casa de schimb valutar şi fără mărunţiş inutil, la întoarcerea din călătorie.
Pentru o sesiune de shopping, Roma este oraşul ideal. De la Piazza del Popolo până la monumentul lui Vittorio Emanuele este vestita stradă Via del Corso pe care găseşti cele mai tari branduri. De la H&M şi Zarra până la Loius Vuitton, Prada, Escada, Jil Sander, Emilio Pucci, Victor & Rolf, Balenciaga sau Paul Smith.
Probabil ţi s-a întâmplat cel puţin o dată să te întrebi pe ce s-au dus banii în vacanţă, fără să-ţi poti aminti decât cheltuielile importante. Dacă ai cardul cu tine, ştii exact ce şi când ai cumpărat, chiar în timpul călătoriei – accesând serviciul de Internet Banking – sau verificând extrasul de cont, atunci când te întorci acasă, și te poți bucura pe deplin de zilele de vacanță.