Vacanta de iarna

.

O insula exotica, paradisul regasit, o tara orientala, cu parfumuri tari si condimente colorate, o piata de Craciun in cel mai frumos oras european, o partie de schi intr-un peisaj dumnezeiesc… ce
 alegi pentru vacanta din iarna asta?

Piata de Craciun la Praga

Praga mi s-a parut cel mai frumos oras din Europa, chiar daca am fost cazat la 12 km de centru (desi in prezentarea hotelului se spunea ca e situat central), chiar daca am luat teapa inca de la prima ora, intr- un exchange unde am primit contravaloarea a 70 de euro, desi am dat 100 … Ups!

Zecile de mii de turisti se calca in picioare. Podul Carol, probabil cel mai important obiectiv turistic, e plin de vanzatori ambulanti, de artisti si de formatii de jazz.

Un batranel imbracat ca-n filmele clasice, cu vesta si bereta, invarte de manivela unei cutii, din care razbat acordurile unei sansonete. Am urcat la castel, am admirat orasul de sus si baloanele cu aer cald, care zburau deasupra lui, apoi am mers in Piata Orologiului si m-am zgait la cadranele imense, cel astronomic si cel calendaristic. In decembrie, Piata Veche si Piata Voceslav sunt transformate in targuri de Craciun.

Strbske Pleso – Slovacia

Statiunea ofera o multime de variante de divertisment pe zapada: partii de schi, trasee de schi-fond, doua trambuline pentru sarituri, plus nenumarate instalatii de transport pe cablu, care sunt foarte eficiente.

Spectaculoasa, adapostind un lac si paduri dese si oferind o exceptionala panorama a muntilor Tatra, statiunea este singura din zona dotata cu tunuri de zapada. Regiunea este cunoscuta si sub numele de „Zona Visurilor” si este dedicata activitatilor sportive.

Au partii micute, pentru incepatori, dar si una medie, in forma literei S, de 1,2 km, plus una de 3,5 km. Toate sunt legate intre ele, astfel incat, ca sa ajungi pe culmi inalte poti sa alegi trei drumuri diferite.

Hotelurile de 3 si 4 stele au piscine incalzite, sauna, cabine cu infrarosu, solar, masaj si sali de fitness. Pentru gurmande recomand: „Bryndzove halusky”, mancarea nationala a slovacilor, din galuste de cartofi si branza sarata de oaie. Deasupra se pun felii de sunca prajita.

Maldive, paradisul meu turcoaz

Cred c-o sa-mi iau sotioara si-o sa ma duc putin in Maldive. O sa stam intr-un bungalow de lemn, pe piloni lungi de trei metri, care se itesc din oceanul turcoaz, o sa avem un pat mare, cu perdele albe si o masa de sticla, prin care vom privi cat vom pofti la zbenguiala pestilor exotici.

Eu ma voi bucura de soare pana vine valetul sa-mi aminteasca de masaj. Apoi, voi infuleca tot ce-mi place de pe platoul decorat „especially for me” cu cele mai exotice fructe si crevete roz.

Atolul unde ne vom rasfata se cheama Dhoni Mighili, are 164 de metri in lungime si 96 in latime si e populat doar cu sase 6 bungalow-uri. Linistea e perfecta, mai ales ca nu sunt admisi copiii sub 12 ani.

Personalul e prietenos, mesele nu sunt la ore fixe. Daca ai chef de supa de morcovi cu ghimbir, peste la gratar cu curry sau budinca de vanilie, se rezolva. Fiecare bungalow are la dispozitie o barca traditionala, lunga de 20 de metri, cu tot cu echipaj, ca sa pleci pe urmele lui Robinson Crusoe.

Huvafen Fushi e cel mai potrivit atol. Deliciul celor care ajung acolo e spa-ul subacvatic, cu pereti de sticla, unde te relaxezi privind spectacolul marin.

Maroc: condimente si covoare zburatoare

Casablanca inseamna povestea de dragoste cu fum de tigara a personajelor interpretate de Humphrey Bogart (Rick) si Ingrid Bergman (Ilsa). Celebra cafenea a lui Rick exista acum, intr-o casa veche, din spatele batranei Medine. A fost deschisa in 2004 de o diplomata americana, dezamagita sa auda ca barul din film nu exista, de fapt.

Localul recreeaza atmosfera din film si a intrat in circuitul turistic. Casablanca de azi insa nu mai are nimic din zilele cand pelicula alb-negru a facut-o celebra. E o metropola pe strazile careia vesmintele arabesti sunt din ce in ce mai rare, iar locul lor e luat de tinutele designerilor de renume.

Cultura locala o vei percepe relaxandu-te la hammam sau gustand din mancaruirle traditionale. Vei remarca minaretele rafinate si fortificatiile din chirpici numite ksour, tarmurile stralucitoare cu nisip de matase si canioanele sapate in muntii Atlas.

Marocul nu te va dezamagi, fie ca mergi acolo ca sa te odihnesti in riads (case de oaspeti), fie ca mergi nu doar cu imaginatia pana la corturile berberilor din Sahara. Se organizeaza si excursii in desert, in partea de sud-vest a tarii.

Cat scoti din buzunar pentru fiecare dintre vacante, la ce hoteluri poti sa stai sau care sunt ofertele de Revelion citeste mai mult in Unica de noiembrie!

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton