O vacanță cu rulota înseamnă libertatea de mișcare și libertatea de a explora în fiecare zi noi destinații. Dar o vacanță cu rulota are avantajele și dezavantajele ei. Iată câteva sfaturi pertinente pentru începători, dacă vrei să călătorești cu o casă pe roți!
Cuprins
Poți pleca oricând în vacanță cu rulota, poți să uiți de rezervare la hotel, de biletele de tren sau de avion, de întârzieri în trafic și costuri mari cu taxiul. În casa ta pe roți poți lua tot ce ai nevoie și te poți deplasa peste tot, explorând în voie locuri pitorești unde nu ajunge nici avionul și nici trenul.
Călătoriile cu rulota au multe avantaje și mulți turiști preferă să se bucure de libertatea și autonomia pe care ți-o dă acest tip de vehicul. El poate fi cumpărat și amenajat după placul inimii sau poate fi închiriat doar pe timpul vacanței.
Vacanța cu o casă pe roți reprezintă o experiență inedită. Chiar dacă ești un pasionat al hotelurilor de patru stele, cu piscină și mic dejun inclus, cu tot confortul unui centru spa și al unui restaurant elegant, rulota îți oferă șansa să experimentezi o vacanță deosebită și să fii mai aproape de natură.
Cuprins
Rulota sau autorulota. Care este diferența
Așa cum mulți dintre noi știm, rulota este un vehicul fără motor care se atașează la o un autoturism, ca o remorcă, dar care este amenajat ca o mică locuință, cu baie și spațiu de dormit, cu o bucătărie și diverse spații de depozitare. Rulotele de mari dimensiuni au patru roți, dar există și rulote de dimensiuni mai mici, pe două roți.
Autorulota este un vehicul de sine stătător, cu motor, cu o cabină de condus și un spațiu amenajat ca o locuință.
Ambele variante sunt excelente pentru o vacanță lipsită de griji, care îți oferă libertate de mișcare, dar mulți împătămiți de aceste vehicule preferă rulotele care se atașează la mașină și pe care le pot campa mai ușor în perioadele în care nu le folosesc în călătorii.
Autorulota presupune costuri mai mari, o parcare dedicată și uzură avansată, dacă nu este folosită o perioadă lungă de timp. În schimb, se conduce mai ușor și prinde o viteză mai mare decât rulota. Rulota, în schimb, este mai ușor de întreținut și de vândut, dacă nu mai ai nevoie de ea.
Permisul de conducere necesar
Atât rulota, cât și autorulota pot fi conduse cu permis auto categoria B, dar există anumite mențiuni de care trebuie să ții cont.
Cu permisul de categoria B poți conduce un autovehicul cu masa maximă admisă (MMA) de 3.5 tone și maxim 8 locuri, exceptând scaunul conducătorului.
Cu aceeași categorie de permis poți conduce un autovehicul cu MMA de 3.5 tone + o rulota cu MMA de 750 kg sau un ansamblu de vehicule cu MMA de 4.25 tone. Un astfel de ansamblu poate fi format dintr-un autovehicul din categoria B şi o rulota cu MMA mai mare de 750 kg.
Dacă ansamblul depăşeşte 3.5 tone, va trebui să faci dovada absolvirii unui curs de formare la o unitate autorizată de pregătire a conducătorilor de vehicule.
Ce avantaje are o vacanță cu rulota
Mulți împătimiți de călătorii visează o vacanță cu rulota, să facă turul României pe îndelete sau turul Europei, să ajungă în diverse destinații pitorești, în parcuri naționale și rezervații unde pot înnopta în propria lor casă cu roți.
Iar aceste visuri sunt realizabile, dacă îți cumperi sau închiriezi o rulotă și dacă îți faci un itinerariu bine pus la punct, în funcție de locurile speciale de campare pentru rulote.
O vacanță cu rulota are numeroase avantaje și este recomandată îndeosebi în sezonul cald, când nu este necesară încălzirea rulotei.
Călătoria cu rulota implică în primul rând libertate de mișcare. Cu rulota poți ajunge în zone unde nu există nicio formă de cazare, te poți bucura de natură și de intimitate, departe de zonele împânzite de turiști. Poți căuta un golf liniștit lângă mare sau o poiană la munte, unde ai acces cu rulota, departe de hotelurile și stațiunile pline.
Acest vehicul îți oferă intimitate și un anumit grad de confort, în funcție de dotări, și îți permite să iei cu tine mai mulți membri ai familiei sau animalele de casă, pentru care găsești mai greu cazare la hotel.
Rulota îți oferă șansa să petreci mai mult timp în natură, să redescoperi lucrurile simple și să te bucuri de un sejur variat. Vei călători din loc în loc, fără oboseala pe care o presupun călătoriile cu trenul sau cu avionul, pentru că ai casa cu tine și te poți opri să te odihnești aproape în orice moment al zilei.
Ce dezavantaje are ”casa pe roți”
Rulota nu îți oferă toate facilitățile unui hotel. Ai un spațiu limitat, dar dacă este bine împărțit și gândit, nu îți va lipsi nimic din ceea ce ai și acasă.
În rulotă, ai acces la duș și baie, oriunde ajungi, în schimb trebuie să îți pregătești de multe ori masa singur. Dar tocmai acesta este farmecul unei vacanțe cu rulota. Îți pregătești singur itinerariul, proviziile, masa, obiectele strict necesare și pleci la drum, fără să mai aștepți avioane, trenuri sau autobuze.
Un alt dezavantaj ar fi costurile rulotei. Cu cât este mai spațioasă, mai confortabilă și mai bine dotată, cu atât este mai scumpă. Cu toate acestea, oricât ar fi scumpă chiria unei rulote bine dotate, nu va depăși niciodată prețul unui hotel de patru stele, împărțind costurile pe zile de vacanță.
Tot la capitolul dezavantaje poți trece costurile de întreținere, deoarece consumul de combustibil este ridicat, iar la acesta se adaugă diverse taxe pentru campare și utilități. În plus, viteza de deplasare scade, față de călătoria cu un autoturism. Vei călători pe distanțe mai scurte și trebuie să alegi din timp locuri de campare adecvate pentru a petrece noaptea.
La drum cu rulota. Ce trebuie să iei cu tine
Dacă ești amator de o vacanță cu rulota, înainte de toate trebuie să cauți o firmă serioasă de la care poți închiria o rulotă sau o autorulotă la un preț decent și cu dotări suficiente. Nu aștepta sezonul de vârf, pentru că prețurile vor crește. Interesează-te din timp și alege ceva potrivit nevoilor tale.
Verifică de două ori actele necesare pentru drum, actele vehiculelor, actele personale, pașaportul, cardul de sănătate și buletinul, precum și actele tuturor membrilor familiei sau ale prietenilor care te însoțesc. Nu uita de vignetă, asigurarea de călătorie și asigurarea de sănătate!
Nu lua cu tine bagaje de vacanță în exces, chiar dacă ai mai multe spații de depozitare. Alege haine și încălțăminte adecvate pentru zonele pe care le vizitezi, haine de ploaie, haine mai groase pentru zona montană, bocanci pentru drumeție sau șlapi și costume de baie.
Dotează bucătăria cu detergent de vase, farfurii și castroane din plastic, tacâmuri din inox, cuțite bine ascuțite, ulei, oțet, câteva condimente, o oală, două cratițe, un ibric și o tigaie.
Dotează baia cu săpun, detergent lichid, alcool sanitar și dezinfectant, prosoape, hârtie igienică.
Nu uita de loțiunea de protecție solară, pasta de dinți, șampon, gel de duș, aparate de ras, forfecuță, briceag, trusă de prim ajutor și medicamente uzuale precum analgezice, rivanol sau creme de gălbenele pentru mici leziuni și iritații. Dacă vei călători în afara țării, ține cont de faptul că medicamentele trebuie însoțite de scrisoarea medicală și trebuie ambalate în cutiile originale. În multe țări, medicamente uzuale la noi sunt clasificate drept substanțe interzise, așa cum este algocalminul.
Pregătește o masă de camping, scaune pliante, umbrele de soare, o ladă frigorifică sau două, un hamac, pături și așternuturi în funcție de necesități. Rulotele au spații speciale de depozitare pentru toate aceste lucruri pe care nu le poți lua cu un simplu autoturism.
Fă-ți stocuri de apă potabilă și alimente puțin perisabile, conserve, biscuiți, paste, orez, fasole, cafea, bere, sucuri, dar în limita zilelor de vacanță. Legume și fructe proaspete poți cumpăra oricând de pe traseu.
Trece pe listă și telefoanele, tableta, încărcătoarele, bateriile externe, laptopul dacă este cazul, jocuri, cărți de joc, mingii, palete de tenis sau alte gadget-uri preferate. Un grătar portabil și un compresor de aer vor fi deosebit de utile, la fel și o butelie portabilă sau un generator.
Campinguri pentru rulote în România
Țara noastră oferă itinerarii deosebite pentru amatorii de rulote. O vacanță cu rulota în Transilvania, în Dobrogea, la mare sau în Delta Dunării reprezintă o experiență de neuitat și te va ajuta să descoperi locuri de o frumusețe rară.
România se laudă cu 680 de campinguri pentru rulote, chiar dacă nu toate sunt la fel de bine dotate. Evită să campezi noaptea în zone pustii, care nu par sigure. Este mult mai sigur să campezi în zonele special amenajate și să ai acces la apă curentă și electricitate.
Poți încerca campingurile Ursulețul sau Leon din zona Ceahlău și Durău, campingul Vampire din zona Bran sau Laguna Albastră din județul Brașov. Pentru a vizita Cheile Nerei poți campa la Poiana Mărului în campingul Scorila, iar dacă ești împătimit de pescuit poți alege campingul Zăvoi, în apropiere de Curtea de Argeș.
Ultima modificare iunie 6, 2023 5:23 pm