Ai pregătit acasă un coşuleţ călduros, castronele pentru mâncare şi jucării? Înseamnă că poţi adopta un căţeluş. Trebuie doar să mai alegi un nume scurt, pe care puiul să îl înveţe repede.
La vârsta de 6-7 săptămâni, după ce căţeluşul a fost înţărcat, îl poţi aduce acasă. Este suficient de mare să se ataşeze de oameni şi să se adapteze unui mediu nou. Este dornic să alerge, să se joace şi îţi va răpi tot timpul liber. La vârsta aceasta, îl poţi hrăni deja cu mâncare solidă şi sunt recomandate specialităţile din comerţ pentru căţeluşi, bogate în substanţe nutritive. Cere sfatul unui veterinar, deoarece fiecare rasă are nevoie de hrană în funcţie de ritmul de creştere. Ţine cont, totuşi, că până la 6 luni, trebuie hrănit de trei ori pe zi.
Programul zilnic
Joacă-te cu micul răsfăţat în fiecare zi şi încearcă să-l dresezi să te asculte şi să vină la chemarea ta. La o săptămână după ultimul vaccin, puteţi ieşi la plimbare şi îl poţi încuraja să se apropie de alţi câini. Obişnuieşte-l de mic cu străzile aglomerate şi cu parcurile în care poate alerga în voie. Ieşiţi din casă, dimineaţa şi seara, la aceleaşi ore. De asemenea, masa trebuie servită la ore fixe. Urmăreşte-i starea de sănătate şi nu neglija deparazitările necesare înaintea vaccinurilor. Ţine cont că prima deparazitare internă se face la 4 săptămâni.
Vaccinurile obligatorii
• 6 săptămâni: vaccin împotriva parvovirozei
• 8 săptămâni: vaccin polivalent
• 10 săptămâni: vaccin împotriva coronavirozei
• 12 săptămâni: vaccin polivalent (rapel)
• 14 săptămâni: vaccin împotriva coronavirozei
• 6 luni: vaccin antirabic.
CE NU TREBUIE SĂ FACI:
► evită să îl culci cu tine în pat, chiar dacă plânge noaptea
► pune-i un pulovăr de-al tău în coşuleţ, mângâie-l şi vorbeşte-i, ca să nu se simtă singur
► evită ca puiul să se ataşeze de un singur membru al familiei; toată lumea trebuie să se ocupe de el, să îl hrănească şi să îl plimbe.
Foto: Thinkstock