Yoga este o tehnică mai puţin practicată la noi, dar suficient de discutată… Deşi contestată vreme îndelungată, yoghinii spun că…
…această practică elimină stresul şi depresia, stimulează memoria şi echilibrează sistemul imunitar. Tu ai încercat?
Pentru că ne-am gândit că ai putea fi sceptică în privinţă diverselor orientări spirituale, cum este ea interpretată, este bine de ştiut că această practică nu reprezintă în sine o religie, ci este mai degrabă o combinaţie între exerciţii şi meditaţie.
Exerciţiile constituie cea mai importantă parte din cursul de yoga, dar tehnica înseamnă mai mult decât o serie de poziţii şi de mişcări. Pe lângă aceasta, yoga presupune şi exerciţii de respiraţie, pune accentul pe controlul simţurilor, concentare sau meditaţie, care te ajută să scapi de energiile negative, calmează şi elimină tensiunea şi stresul.
Cu toate că este folosită de mai bine de 5000 de ani, această practică a fost legalizată la nivel mondial abia în 2007, însă nu toate statele au acceptat introducerea acesteia, pe motiv că beneficiile yoga nu pot fi dovedite ştiinţific.
Şi în ţara noastră această disciplină este în general asociată cu practicile oculte, însă cei care au încercat-o spun că pot ajunge la un anume echilibru fizic, mental şi spiritual.
Potrivit yoghinilor, acest tip de meditaţie îmbunătăţeşte capacitatea de a comunica, amplifică încrederea în sine, ajută capacitatea de concentrare şi tonifică musculatură.
Dacă nu ai încercat până acum yoga şi te-ai convins că exerciţiile şi meditaţia yoga nu prezintă „efecte adverse”, iată câteva centre din Bucureşti care susţin astfel de cursuri.
La Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, din stradă Batistei 15, poţi merge la una din conferinţele organizate de Şcoala Sahaja Yoga, fondată de Mataji Nirmala Devi, una dintre cele mai marcante personalităţi spirituale.
Meditaţiile Sahaja Yoga te învaţă cum să ai o viaţă echilibrată şi liniştită şi cum să decoperi sensul profund al existenţei, spun reprezentanţii.
Cursurile acestei asociaţii durează trei luni şi sunt gratuite, în plus, nu este nevoie să te înscrii. Acestea sunt ilustrate prin proiecţii video, audiţii muzicale, seri de lectură şi minirecitaluri de muzică şi dans clasic indian.
Totodată, cei interesaţi pot participă la conferinţa despre „Ego şi Superego” pe care Sahaja Yoga o organizează sâmbătă, 28 noiembrie, ora 12:30.
Grupul Naţional de Studiu şi Practică Yoga (GNSPY) este cel mai vechi club de yoga din România, înfiinţat în 1990, şi este membru corespondent al Uniunii Europene de Yoga.
Aici poţi urmă cursuri de Yoga şi Budo-Zen, susţinute de Yogacharya Mario Vasilescu, fondatorul şi preşedintele organizaţiei, a cărei misiune este de a transmite corect practicile tradiţionale de tip yoga. Cei de la GNSPY spun că yoga este un instrument de regăsire a bucuriei de a trăi.
Pentru înscrieri, centrul este deschis luni şi joi, iar cursurile se desfăşoară în Sala de Balet a fostului Teatru Rapsodia Română.
La Yoga Club poţi urma atât cursuri de yoga indiană, cât şi yoga tibetană, care completează exerciţiile fizice cu tehnici de kinetoterapie orientală, precum şi învăţături pentru cei neiniţiaţi.
Aici poţi învăţa mai multe despre practică şi cursuri yoga şi cum te ajută aceasta în dezvoltarea personală. De asemenea, cursurile tratează şi discipline afiliate precum ayurveda, tantra, parapsihologie şi spiritualitate.
La şcoala „Yoga Vieţii” vei afla cum se realizează unirea cu Sinele. Aici, îl vei întâlni pe Ovidiu Jumanca, profesor yoga la Sivananda Yoga Vedanta Center din India, la aceeaşi şcoală pe care a urmat-o şi Mircea Eliade.
Cursurile includ tehnici de hatha şi kriya yoga, exerciţii de relaxare, posturi corporale (asane), exerciţii de respiraţie (pranayama), metode şi tehnici de deblocare, energizare sau tehnici de concentrare şi meditaţie.
Şedintele sunt organizate la liceul de coregrafie Floria Capsali şi durează două ore.
De asemenea, numeroase centre de fitness sau aerobic şi-au introdus de curând programe de exerciţii yoga, pe care le poţi încerca mai întâi aici.
Chiar dacă rezultatele se instalează mai greu decât în cazul practicării altor sporturi, efectele Yoga sunt mult mai de durată şi mai profunde.