„Unchiul Sam veghează” sau „Unchiul Sam te ascultă”. Sunt expresii pe care le-ai auzit măcar o dată în filmele americane, însă puțini știu adevărata poveste a acestui personaj-simbol al SUA.
Deși mulți s-au grăbit să spună că Unchiul Sam este un personaj real, el nu a existat de fapt ci doar este bazat pe mai multe persoane reale.
Cea mai populară teorie referitoare la identitatea Unchiului Sam îl are ca protagonist pe Samuel Wilson, un producător de produse din carne ce furniza alimente armatei americane în timpul Războiului din 1812. Newyorkezul avea marcate pe ambalajele conservelor pe care le vindea inițialele „E.A – U.S”, reprezentând abrevierea cuvintelor „United States”, iar soldații glumeau pe seama acestor inițiale și le atribuiau numelui „Uncle Sam”.
Însă, există cercetători care spun că povestea unchiului Sam a fost cu totul alta. Spre exemplu, istoricul Donald R. Hickey susține că a descoperit o referire la Unchiul Sam în jurnalului unui marinar american din 1810, ceea ce înseamnă că porecla datează de dinainte de Războiul din 1812.
Prima reprezentare Unchiului Sam a fost publicată în 1830, însă a devenit populară abia în anii 1870, când caricaturistul Thomas Nast a început să îşi realizeze portrete, asociindu-şi imaginea cu cea a celebrului personaj.
Figura lui Uncle Sam a devenit simbol naţional odată cu apariţia autoportretului lui James Montgomery Flagg, în anul 1916. Ulterior, această imagine a fost folosită în celebrul poster de recrutare pe care era inscripţionat ,,I want you for U.S. Army” (,,Te vreau în Armata Americană!”).