Un tigru siberian de la la Grădina Zoologică din Szeged, un oraş din sudul Ungariei, a devenit primul animal din lume aparţinând acestei specii care a beneficiat de un tratament cu celule stem.
Igor are 13 ani și suferea de mai mulți ani din cauza unor dureri la nivelul articulaţiilor şoldului. El a fost tratat cu tehnologia Lipogems, bazată pe celule stem, folosită deja cu succes în Ungaria pentru tratarea afecţiunilor de şold în cazul unor pacienţi umani, relatează Reuters.
Citește și: Cum se face şi cât costă recoltarea de celule stem
Această tehnică, ce a fost inventată în Italia în anul 2010, vindecă articulaţiile şoldului cu ajutorul unui ţesut cultivat în laborator pe baza unor ţesuturi adipoase prelevate din organismul pacientului, care conţin celule stem, ce au rol regenerator.
„Articulația de şold a lui Igor a fost tratată la fel ca articulaţia de şold a unui om. În timpul acestui tratament cu celule stem, o cantitate mică de ţesut adipos a fost prelevată din corpul pacientului – în cazul de faţă, Igor – care, după purificare mecanică, a fost implantată în timpul unei proceduri ce durează între 40 şi 60 de minute în articulaţia ce are nevoie de tratament”, a explicat medicul veterinar Robert Gippert.
Citește și: Premieră românească în transplantul cu celule stem
„La fel ca la oameni, articulația uzată a lui Igor se va vindeca datorită efectelor regeneratoare şi autoreparatorii ale celulelor stem, fără folosirea unor materiale externe”, a precizat el.
„Suntem încrezători că, la fel ca în cazul pacienţilor umani, durerea de şold a lui Igor va fi redusă în curând într-o manieră considerabilă sau chiar va fi complet eliminată şi, spre încântarea vizitatorilor grădinii zoologice, Igor va putea să îşi continue viaţa fără dureri la şold”, a subliniat Jozef Veres, managerul principal al partenerului ungar al brandului Lipogems, Medropolitan Consulting Kft.
Foto: Shutterstock