Un nou studiu NASA scoate la iveală modul în care ne afectează încălzirea globală. Axa de rotație a Pământului este mai puțin stabilă din cauza suprasarcini laterale.
Conform unui nou studiu NASA, subțierea stratului de gheață din Groenlanda a afectat stabilitatea Terrei. Deplasarea masei echivalente a 7.500 de gigatone este principalul factor care a dus la clătinarea Pământului, spune studiul realizat de oamenii de știință de la Laboratorul NASA, conform conform Digi24.
„O masă aflată la 45° faţă de Polul Nord – cum este Groenlanda – sau faţă de Polul Sud – cum sunt gheţarii din Patagonia – prin deplasarea sa ar avea un impact mai mare de modificare a axei în jurul căreia se învârte Terra, decât o masă care se află chiar în vecinătatea polilor”, a declarat Eric Ivins, cercetător la Jet Propulsion Laboratory şi coautor al studiului.
Noul studiu NASA a stabilit 3 factori ce duc la modificarea axei de rotație a Pământului
Pe lângă acest factor care a generat deplasarea axei rotației terestre, se alătură și descoperirea rocilor în zonele unde anterior exista un strat gros de gheaţă şi care acum nu se mai află sub presiunea acestei greutăţi. De asemenea, mişcarea rocilor topite la temperaturi foarte înalte din adâncurile Pământului, fenomen denumit de experți „convecţie a mantalei”, au contribuit la această modificare.
Potrivit acestui nou studiu NASA, stratul care se află între nucleu şi suprafaţă (manta) poate suferi variaţii cauzate de mişcările de ridicare şi coborâre a rocilor incandescente, fapt ce generează modificarea axei prin intabilitatea rotației.
Din calculele oamenilor de știință reiese faptul că axa de rotaţie a Terrei s-a deplasat cu aproximativ 10 centimetri pe an, ceea ce la nivelul unui secol reprezintă aproape 10 metri.