Un alpinist cu picioarele amputate a reușit să cucerească Everestul, după mai multe încercări nereușite. Chinezul Xia Boyu visa de mai bine de 40 de ani să ajungă pe cel mai înalt vârf montan din lume.
Alpinistul chinez Xia Boyu are 69 de ani și a reușit, după patru încercări eșuate, să cucerească Everestul, cu ajutorul picioarelor protetice. Este prima persoană cu handicap motoriu care a primit permisiunea de a escalada muntele, după retragerea interdicției impuse anul trecut de statul Nepal. Legea prin care se interziceau ascensiunile pe vârful situat la 8.848 metri altitudine pentru alpiniștii cu dizabilități motorii și pentru cei nevăzători a fost anulată de instanță în urma contestațiilor formulate de organizațiile pentru apărarea drepturilor persoanelor cu handicap, informează Agerpres.
Xia Boyu a încercat să cucerească Everestul în 1975, împreună cu o echipă națională a Chinei, însă visul lui a fost spulberat de o furtună, chiar pe vârful muntelui. Acesta a suferit atunci degerături severe, iar în 1996 picioarele i-au fost amputate de sub genunchi, în urma diagnosticului de cancer de sânge.
Alpinistul s-a întors pe munte în 2014, dar expediția a eșuat de la început, după ce o avalanșă a ucis 16 șerpași. Și anul următor a fost cu ghinion pentru Xia Boyu, când expediția s-a încheiat din cauza unui cutremur produs în Nepal în urma căruia au murit mii de oameni, printre care și 22 de persoane aflate pe munte, în tabăra de bază.
În 2016, bărbatul a fost nevoit să se întoarcă de la doar 200 de metri de vârf, din cauza condițiile meteorologice nefavorabile.
„Escaladarea Everest este visul meu. Trebuie să-l realizez. În plus, este o provocare personală, o înfruntare a soartei”, a explicat el luna trecută reporterilor AFP care l-au întâlnit în Kathmandu, citați de Agerpres.
Înaintea lui Xia Boyu, singura persoană cu picioarele amputate care a ajuns pe cel mai înalt vârf din lume este Mark Inglis din Noua Zeelandă, 2006.
În fiecare primăvară sute de alpiniști pleacă în expediție pe Everest pentru că în această perioadă vremea este mai prietenoasă.
Citește și:
O pungă de plastic a fost descoperită în cel mai adânc loc de pe pământ: Groapa Marianelor
Numărul tâlhăriilor în București este în creștere. Cum încurajează legea infractorii
Sursă foto: 123rf.com