Mulți dintre noi se confruntă cu lispa odihnei în timpul nopții și cu oboseala aferentă de peste zi. Există o metodă descoperită de marele pictor, sculptor și inventator renascentist Leonardo da Vinci.
Pentru a avea timp să-și pună în practică toate ideile pe care le avea, da Vinci s-a gândit să îl extragă chiar din doza lui zilnică de somn. Așa a inventat tehnica somunului polifazic. Astfel, nu dormea pe perioada nopții atât cât ar fi trebuit, ci doza somnul în mai multe intervale, pe perioada celor 24 de ore ale unei zile.
Citește și: De ce ne este mereu somn în mijloacele de transport în comun
Astfel, la fiecare patru ore, da Vinci ajunsese să doarmă 15 minute, limitându-și astfel timpul de somn la doar o oră și jumătate pe zi. Iar timpul pe care îl ”economisea” astfel îl putea folosi la realizarea creațiilor pentru care a devenit celebru.
Citește și: Lipsa somnului are aceeleași efecte asupra creierului precum alcoolul
Se spune că da Vinci a practicat această metodă mulți ani la rând, fără ca măcar să se simtă obosit. Din contră, opera lui prodigioasă este dovada faptului că marele renascentist își folosea mintea la capacitate maximă.
Tehnica lui da Vinci a fost urmată de mulți dintre adepții săi. Studiile arată că întreruperea somnului o dată la patru ore cu o scurtă perioadă de odihnă contribuie semnificativ la productivitatea individului. Există mai multe moduri prin care poți face astfel de variații în somnul tău.
- să dormi la fiecare 6 ore timp de 30 de minute – metoda dimaxion;
- să dormi 20 de minute la fiecare 4 ore – metoda uberman;
- să dormi noaptea între 1,5 și 3 ore și în timpul zilei în trei serii a câte 20 de minute.
- să dormi noaptea timp de două ore, iar apoi după-amiaza timp de 20 de minute – metoda tesla;
- să dormi noaptea timp de 5 ore și apoi o oră și jumătate în cursul după-amiezii – metoda siesta.
Foto: 123rf.com