Se spune că tigăile de teflon sunt cancerigene, deoarece compușii chimici cu care acestea sunt tratate care emit niște substanțe toxice din cauza supraîncălzirii.
Aceste tratamente aplicate tigăilor din teflon conțin PFOA, substanță cunoscută pentru fabricarea fluoropolimerilor și fiind legată în numeroase studii de boli mortale, precum cancerul, dar și de afecțiuni hepatice sau deformări congenitale.
Tigaia recomandată de cercetători este cea din fontă, care, spun aceștia, ar trebui să nu lipsească din nici o bucătărie modernă.
Iată care ar fi motivele pentru care toată lumea ar trebui să aibă în casă tigaia din fontă:
În bucătăriile strămoșilor noștri aceste vase erau lăsate ca moștenire din generație în generație
Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o tigaie din fontă:
Curățarea
Tigaia din fontă nu trebuie curățată la mașina de spălat vase. Ba chiar unii utilizatori înrăiți ai acestui tip de vas susțin că nu se curăță sub nici o formă, ci doar se șterge după ce se folosește sau se dă cu puțină apă caldă pe suprafața ei și cu un burete mai abraziv.
Tigaia din teflon se pare că trebuie tratată și acasă, de către cel care o utilizează. Se unge suprafața ei cu un strat subțire de ulei, de regulă ulei de cocos. Se pare că acest strat de grăsime protejează vasul să nu ruginească și datorită ei mâncarea nu se mai lipește. De asemenea, mâncarea pe care o punem la gătit nu va mai intra în contact direct cu suprafața de metal. În general, folosirea produselor acide, cum ar fi sosul de tomate, îndepărtează acest strat protector, motiv pentru care este necesară aplicarea unui nou tratament pe suprafața tigăii. Există și tigăi din fontă emailate. Acestea nu au nevoie de nici un tratament, deoarece emailul are rolul de a proteja vasul de rugină sau alte ”intemperii”.