Turnul din Pisa, din Italia, și-a redus gradul de înclinare, fără intervențiile oamenilor. Specialiștii spun că Turnul a reuşit să recupereze, în ultimii 17 ani, 4 centimetri.
Pentru specialiștii reprezintă o veste bună
Potrivit unui raport publicat recent de specialiștii care monitorizează monumentul, turnul a recuperat, fără nici un fel de intervenție din partea omului, între 2001 și 2018, aproximativ 4 centimetri din gradul de înclinare. Chiar dacă pentru unii, reducerea poate fi considerată lipsită de importanță, pentru specialiștii, care au început să supravegheze monumentul din 2001, reprezintă o veste bună: „De când au început lucrările de restaurare, turnul se înclină mai puțin. Ceea ce contează este stabilitatea turnului, care este mai bună decât arătau estimările inițiale”, a declarat Nunziante Squeglia, profesor la Universitatea din Pisa.
Turnul din Pisa atrage peste 5 milioane de turiști pe an
Construția Turnului din Pisa a început în 1173. Înalt de 55,83 metri și cu o greutate estimată la 14.500 de tone, turnul a fost proiectat să stea vertical, însă, din cauza calității proaste a solului, fundația a început să se scufunde chiar în timpul construcției, provocând înclinarea turnului spre sud. Turnul din Pisa, aflat în apropierea catedralei, atrage peste 5 milioane de turiști anual. Pentru a urca până în vârf, vizitatorii au de urcat 269 de trepte.