Trucuri pentru stimularea inteligenţei

.

Două noutăţi pe zi multiplică numărul de neuroni şi ajută creierul să rămână în formă. Iată 14 trucuri pentru un antrenament săptămânal
Faptul că rutina ucide imaginaţia este bine ştiut. Mai puţin cunoscut este faptul că îţi poate ucide şi neuronii. Pentru că schemele mentale şi obişnuinţa ne ajută să facem economie de timp şi energie, însă distrug orice scânteiere. Rezultatul: creierul, dacă nu este pus la treabă, tinde să se atrofieze. Însă dacă-l antrenezi cu noi stimuli îi vei da un plus de „energie”. Iată ce poţi face zi de zi, timp de o săptămână, pentru a-ţi „antrena” inteligenţa.

Luni

Schimbă drumul spre serviciu şi memorează lista de cumpărături

În fiecare zi, urmezi acelaşi drum spre serviciu şi înapoi, spre casă. Tema ta pe ziua de azi? Schimbă drumul. Alegând alte variante (fie dacă mergi cu maşina sau cu transportul în comun), vei fi constrânsă să te reorientezi, adică să-ţi creezi o nouă reprezentare vizuală a punctelor de plecare şi de sosire. Astfel îţi vei exercita ceea ce experţii numesc inteligenţa spaţială. Ulterior, pentru a o face şi mai puternică, fă-ţi cumpărăturile săptămânale fără a te uita la lista (pe care, oricum, păstreaz-o în geantă) şi fără a urma acelaşi drum în supermarket. La final, confruntă tot ce ai pus în coş cu lista de cumpărături. Dacă nu ai uitat decât două-trei lucruri, te poţi felicita.

Marţi

Completează un careu de Sudoku şi inventează o serie de numere
 E posibil ca tu să fi refuzat să completezi acest tip de joc pentru că urăşti numerele. Însă acest joc, originar din Japonia, e un exerciţiu excepţional pentru minte şi pentru inteligenţa logico-matematică – altfel spus, abilitatea de a lega mai mulţi factori şi de a produce raţionamente complexe. Poţi porni cu un careu pentru începători: îţi vei pune neuronii la treabă şi te vei şi distra. Apoi, încearcă să inventezi de una singură un şir de numere legate de o relaţie logică şi cere cuiva să ghicească legătura dintre acestea. Spre exemplu, în şirul 2, 12, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29… care va fi următorul număr? 200, pentru că toate încep cu litera „d”, iar următorul, după 22 e abia 200.

Miercuri

Vorbeşte cu un necunoscut şi «citeşte» caracterul celorlalţi
Cu siguranţă că ai auzit despre inteligenţa interpersonală, adică de capacitatea care-ţi permite să intri în legătură cu alte persoane. Care include empatia, adică atributul capacităţii de a intui sau de a recunoaşte emoţiile celorlalţi. Exercită-ţi toate aceste «daruri» adresând câteva cuvinte unui necunoscut. Ştim că de regulă nu o faci, însă în mijloacele de transport, la coada de la pâine sau la piaţă nu ar trebui să-ţi fie aşa greu. În plus, pentru inteligenţa ta socială, ar fi foarte util să înveţi să citeşti caracterul necunoscuţilor. Ajunge să fii foarte atentă la limbajul corpului, la expresia feţei, la voce şi la modul în care se îmbracă. Aşază-te pe o bancă şi obser-vă-i pe cei care trec pe lângă tine: ce profesie au? Sunt căsătoriţi? Sunt fericiţi? Acest joc îţi va îmbunătăţi capacitatea de a-i înţelege pe ceilalţi.

Joi

Fă o listă cu lucrurile care nu merg bine şi regăseşte bucuria copilăriei
 Întocmeşte o listă cu lucrurile din viaţa ta care nu merg aşa cum ţi-ai dori. Cu toţii avem, în anumite perioade, un sentiment de insatisfacţie care ne roade pe dinăuntru -încearcă să găseşti înăuntrul tău motivele acesteia. Sunt de oridin sentimetal? Familial? Profesional? De unde vine? Ce anume te nemulţumeşte la tine? Iată un motiv pentru a te cunoaşte mai bine şi pentru a-ţi exercita inteligenţa emoţională, care include conştiinţa de sine, îţi permite să-ţi evaluezi capacităţile şi limitele şi să-ţi înţelegi sentimentele negative. Apoi, întoarce-te un pic la vremea în care erai copilă.

Care erau micile bucurii de atunci şi pe care acum nu le mai ai? Gândeşte-te bine şi decide să experimentezi măcar una. 10 minute petrecute în leagăn? O plimbare în picioarele goale prin iarbă? Alege-o tu pe cea potrivită şi întoarce-te în trecut pentru câteva clipe.

Vineri

Foloseşte cuvinte noi şi citeşte invers
 Chiar dacă lucrurile pe care le zici sunt mereu altele, cuvintele pe care le foloseşti sunt aceleaşi. Foarte rar inserezi termeni noi şi diferiţi faţă de cei pe care-i foloseşti de obicei. Aşadar, pentru a-ţi antrena inteligenţa lingvistică, răsfoieşte un dicţionar şi găseşte câteva cuvinte pe care nu le ştiai. Citeşte-le semnificaţia şi apoi introdu-le în discuţiile tale zilnice. Al doilea exerciţiu: citeşte invers anunţurile dintr-un magazin, numele străzilor, titlurile din ziare. Distrează-te pronunţând (chiar şi cu voce tare) câteva cuvinte mai lungi, invers, sau câteva fraze scurte, tot invers. Iar dacă ai o prietenă mereu pusă pe şotii, ai putea să-i vorbeşti câteva minute folosind acest limbaj de neînţeles pentru cei din jur. Jocul care probabil ţi se va părea infantil te va constrânge să înţelegi un alt limbaj.

Sâmbătă

 Fă-ţi duş cu ochii închişi şi spală-te pe dinţi cu mâna stângă
 Ai încercat vreodată să faci duş cu ochii închişi? Dacă nu, a sosit momentul! Deschide sticla cu gel de duş, ţinând ochii închişi şi întinde-l pe corp, simţind doar spuma care te acoperă. E o senzaţie minunată şi te va ajuta să-ţi exerciţi inteligenţa kinestezică, cea care priveşte controlul şi coordonarea mişcărilor corpului. Pentru a o favoriza, când eşti sub duş, mişcă jetul de apă către dreapta şi apoi către stânga. Şi nu deschide ochii! Imaginează-ţi că eşti un copac în ploaie. Tălpile-ţi sunt rădăcinile, picioarele şi trupul -trunchiul. Înalţă braţele -acestea sunt ramurile. A doua noutate: foloseşte cât mai mult mâna stângă (sau dreapta, dacă eşti stângace): când te piepteni, pentru a-ţi scrie numele şi pentru a te spăla pe dinţi. Nu e simplu, dar astfel vei stimula şi cealaltă jumătate a creierului.

Duminică

 Ghiceşte melodiile de la radio şi distinge sunetele oraşului
 Deschide radioul: cunoşti melodiile care sunt difuzate? Ghiceşte-le cât poţi de repede. Dacă nu le-ai mai auzit, răbdare: schimbă canalul şi încearcă să ghiceşti melodia de la primele note. Schimbă posturile mai departe şi repetă exerciţiul-ghicitoare. Astfel, îţi vei antrena inteligenţa muzicală, adică abilitatea de a recunoaşte sunete şi ritmuri. A doua noutate de duminică: plimbă-te pe stradă şi ciuleşte bine urechile.

Ajunge să fii atentă la toate sunetele pe care le poţi percepe şi încearcă să ghiceşti de unde vin. Un pisoi miaună? Da, dar de unde? Dacă zona este foarte circulată şi zgomotoasă, cu atât mai bine: vei fi mirată de câte zgomote te înconjoară -incluzând şi zgomotul paşilor tăi -şi pe care, de obicei, nici nu le bagi de seamă, pentru că eşti focalizată asupra gândurilor tale.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale