Ţi s-a întâmplat vreodată ca cei din jur să te privească dezaprobator şi nimic din ceea ce faci să nu fie pe placul lor? Dacă ai observat că toţi sunt împotriva ta, e cazul să iei măsuri pentru a te face plăcută.
Pentru asta, ţine cont de sfa-turile de mai jos!
Dacă vrei să schimbi comportamentul unei persoane faţă de tine, în primul rând revizuieşte-ţi tu atitudinea! Apoi încearcă să comunici deschis cu cei din jur şi să afli ce anume îi deranjează la tine. Află care sunt cele mai grave acuzaţii şi încearcă să le rezolvi primele.
Ce trebuie să schimbi în comportamentul tău?
După ce ai aflat ce anume îi deranjează pe alţii în comportamentul tău şi care sunt cele mai grave acuzaţii care ţi se aduc, îţi vei da seama ce atitudine a ta trebuie ameliorată sau eliminată definitiv.
Învaţă să-ţi controlezi:
1. Intonaţia şi tonul vocii – nu vorbi răstit ca şi cum ai cere socoteală cuiva, sau ca şi cum ai judeca pe cineva pentru o faptă comisă. Modulaţiile tonului pot da impresia de indiferenţă, aroganţă, dezaprobare, lehamite, superioritate. Toate acestea jignesc şi persoana căreia i te adresezi va respinge un asemenea comportament. Sfatul nostru: exersează-ţi intonaţia şi încearcă să vorbeşti pe un ton cât mai vesel.
2. Mimica feţei – este bine dacă ai renunţa la vechile obiceiuri de a da ochii peste cap, de a te strâmba dezaprobator, a miji ochii atunci când nu-ţi convine ceva sau de a ridica din sprânceană, suspicioasă. Privirile piezişe, buzele strânse, zâmbetele maliţiooase nu te vor ajuta cu nimic în relaţia cu cei din jur. Sfatul nostru: zâmbeşte cât mai mult.
3. Gesturile – poziţia mâinilor sau a picioarelor, înclinarea capului, a corpului, poziţia pe scaun te pot trăda. Sfatul nostru: încearcă să adopţi o atitudine pozitivă, renunţă la a sta cu mâna în şold când vorbeşti cu cineva şi priveşte-l în ochi atunci când ţi se adresează. Evită să stai cu mâinile în sân sau să recurgi la gesturi teatrale.
4. Cuvintele – Nu te juca cu ele! Nici nu ştii ce impact poate avea faţă de o anumită persoană un cuvânt aruncat la întâmplare. Aşa că nu te mira când unele persoane te reped, îţi vorbesc zeflemitor sau nici măcar nu te bagă în seamă.
5. Echilibrul – Fii diplomată! Încearcă să-ţi păstrezi calmul, să fii cât mai obiectivă şi imparţială. Mai degrabă poţi să-i faci pe cei din jur să-ţi ciugulească din palmă zâmbindu-le, decât purtându-te urât!
Urmăreşte apoi reacţiile celor din jur faţă de noul tău comportament şi vei constata că şi ei se vor schimba. Căci există multe persoane care ne-o cam plătesc cu aceeaşi monedă.