Atunci când vrem să schimbăm ceva în viața noastră, de cele mai multe ori, încercăm din prima să ajungem la scopul final. Pentru cei mai mulți, misiunea se soldează cu un eșec și ne reîntoarcem la vechile obiceiuri.
Există totuși o metodă care durează doar un minut, dar de care un foarte multă lume știe, prin care putem reuși ceea ce ne propunem. Se nunește Kaizen și este un principiu japonez, despre care, la o primă analiză, putem spune că este ușor. Kaizen este construit pe ideea că tot ceea ce ne propunem trebuie să întreprindem cu pași mici. De fapt, pentru marile schimbări din viața noastre, susține metoda Kaizen, avem nevoie de pași mici.
”Ceea ce este grozav la acest principiu este faptul că principiul Kaizen dă reuzltate uriașe prin schimbări mici, făcute de-a lungul timpului. Contrar eșecurilor de care avem parte atunci când încercăm să facem aceste schimbări prin acțiuni mărețe și poate necigetate, care nu dor că nu au reuzltate, dar ne și consumă peste măsură”, se arată pe site-ul Kaizen.com.
Cum aplici kaizen? Iată un exemplu! Să presupunem că ai foarte multe rufe de spălat, iar când te uiți la ele nu poți să nu te gândești: ”Să le sortez, spăl, usuc și împăturesc îmi va lua mai bine de o zi”. La suprafață, această sarcină pare grea. Ce trebuie să faci, de fapt? Îți setezi pe telefon cronometrul pentru un minut. Și te apuci pur și simplu să sortezi rufele. Când minutul va expira, vei vedea că ai deja foarte multe rufe colorate separate de cele albe. Când vei observa acest lucru și îți vei mai seta pentru încă un minut ca să termini sarcina și vei remarca faptul că nu a fost atât de greu. Vei avea parte de noi rezultate. Așadar, pe parcurs, în nu mai mult de 3-4 minute, vei termina de sortat rufele, iar primul pas dintr-o misiune care ți se părea chinuitoare și imposibilă a fost îndeplinit.
Porcedează la fel în continuare cu programarea mașinii, uscarea rufelor și așezarea lor. Iar în final vei avea parte de rezultatele visate și, în plus, de satisfacție că ai dus la bun sfârșit acea sarcină care ți se părea câteva orie mai devreme, prea grea.
Cheia, în cadrul aplicării acestui principiu, Kaizen, este să fii consecvent. Această metodă a fost dezvoltată de autorul Masaaki Imai, în cartea sa ”The Key to Japans Competitive Success (Cheia succesului japonezilor, n.r.)”, scrisă în 1986.
Din momentul în care această lucrare a fost făcută publică la nivel mondial, principiul Kaizen a ajuns să fie recunoscut la nivel global și considerat baza cea mai importantă în strategiile pe termen lung în privința concurenței la multe companii din Japonia. În continuare, corporații de renume din întreaga lume îl folosesc, iar în ultimii 30 de ani, activitatea numeroaselor companii care aplică acest principiu au un succes, așa că gândiți-vă ce efect ar avea și asupra scopului dumneavoastră în viață.
Foto: 123rf.com
Ultima modificare ianuarie 1, 2016 12:04 pm