Cercetătorii românii vor sta în Antarctica până la sfârșitul lunii februarie pentru a găsi răspunsuri la problemele pe care le studiază. Care este misiunea lor la Polul Sud.
Corina Ițcuș, 30 de ani, Iris Maria Tușa, 35 de ani, şi Cristian Coman, 34 de ani, formează echipa științifică a României care a ajuns în Antarctica, conform Libertatea.ro. Pe parcursul călătoriei, aceștia vor transmite pentru sursa citată înregistrări în care vor oferi detaliile despre expediție, pe măsură ce se desfășoară.
Este pentru a treia oară când românii ajung în regiunea polară datorită programului ROICE, al cărui promotor este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice București, în parteneriat cu Institutul pentru Cercetări Polare al Coreei de Sud.
Obiectivele expediției de la Polul Sud
Doctori în ştiinţe biologice, cei trei cercetători sunt interesați în primul rând de „partea de microbiologie, adică schimbări climatice și cum se adaptează ecosistemul la aceste schimbări și la topirea ghețarilor” după cum mărturisește liderul expediției, Cristian Coman, specialist în microbiologie ambientală, moleculară şi ecologie microbiană.
Un alt obiectiv important al expediției la Polul Sud îl reprezintă aplicațiile biotehnologice ce pot rezulta din microorgansimele întâlnite în diferite habitate antarctice și pe care le pot utiliza.
De asemenea, cercetătorii sunt atenți și la modul în care organismul lor se adaptează la factorii extremi din Antarctica.
„Încercăm să ieșim pe teren de câte ori se poate. Ceea ce dictează aceste ieșiri este vremea. Dacă este spre bună, atunci ieșim neapărat, în sensul că nu trebuie să bată foarte tare vântul sau să fie furtuni de zăpadă și altele”, a mai adăugat Cristian Coman.
Sursă foto: Libertatea.ro