Tragedia din Colectiv, anticipată de un blogger

.
După tragedia de la Colectiv, românii care merg în cluburi, dar și cei care nu frecventează astfel de locuri au deschis larg ochii, realizând în cel mai dur mod care este pericolul la care se expun într-o noapte de distracție. Au fost voci care s-au ridicat spunând că noaptea fatidică de 30 octombrie 2015 ar fi putut fi evitată dacă măsurile de siguranță, de incendiu, dacă normele privind capacitatea sălilor nu ar fi fost încălcate.

Înainte de Colectiv prea puține voci, prea timid, anunțau același pericol. Nu trebuia să fii expert în norme ISU pentru a realiza că o flamă, cât de mică, te-ar putea ucide, că ai găsi cu greu o cale de ieșire în caz de incendiu. Și totuși, parcă anticipând dezastrul, un blogger vorbea despre ceea ce gândeau poate toți cei care au fost măcar la un concert în Colectiv sau în oricare alt club supraaglomerat: că sala era de fiecare dată arhiplină, că nu se putea respira, că nu te puteai mișca. Faptul că nu se întâmplase nimic până atunci venea ca o garanție a siguranței pentru distracțiile viitoare.

Pe rocksounds.ro, articolul, scris în aprilie 2015, descria atmosfera de la un concert black-metal la care luase parte, anticipând, parcă, drama care a cutremurat o țară întreagă și în care 64 de oameni.s-au stins.

Un Colectiv umplut până la punctul la care “sardele în sos propriu” devine un eufemism nu este nici pe departe o distracție. La ora la care Behemoth au urcat pe scenă aș spune că 2 centimetri de spațiu erau deja o minune. Asta generează două probleme. Prima este lipsa oricărei forme de confort. Bine, poate lumea nici nu ia asta în seamă, dar nu putem generaliza. Să respiri liniștit este absolut necesar. În seara aceea așa ceva era imposibil. A doua problemă este ceva mai gravă. În cazul unui eveniment neplăcut…acolo se murea așa cum mor gândacii când dai cu urmașii lui Zyklone B, adică pe capete.

Gândiți-vă la o audiență în care dacă încercai să bagi mâna în buzunar ca să scoți telefonul, deja puteai fi sigur că ai lovit coastele cuiva. Sunt absolut de acord că în clipa în care se poate face asta, trebuie să se câștige dintr-un concert. Ceea ce nu prea este normal este să lăsăm deoparte orice formă de prevenție și să punem oameni peste oameni într-un spațiu care are limite, sperând că totul va fi bine. De data asta a fost. Nimeni nu poate garanta pentru data viitoare. Așa că, dacă tot există cerere, poate se poate apela la un loc în care cererea întrunește capacitatea, ca și minimele norme de securitate. Este doar o idee, poate un sfat. Personal am plecat de unde eram, alături de colegi, pentru că începusem să fiu prea des confundat cu un cântar, și am stat în spate, la doi pași de toalete, singurul lor în care puteai să consideri că ai parte de o experiență aproximativ umană”, scrie bloggerul pe rocksounds.ro.

 

Iată câteva imagini din clubul Colectiv, de la concertul trupei Behemoth, despre care s-a scris pe rocksounds.ro.

În seara de 30 octombrie 64 de oameni, studenți, olimpici, fotografi, jurnaliști, muzicieni, arhitecți s-a stins în urma unui incendiu pornit de la una dintre artificiile care fuseseră aprinse în dreptul scenei, în timpul concertului ”Goodbye to Gravity”. Alte câteva zeci au ajuns cu răni grave la spital sau au rămas cu sechele pe viață. Anchetatorii au trimis în judecată mai multe persoane, inclusiv pe cei trei acționari ai clubului, pentru ucidere din culpă.

„În indolenţa vecină cu intenţia, la organizarea spectacolelor, prin clauze contractuale inculpaţii au impus repetat condiţii de atragere a unui public cât mai numeros în beneficiul propriei societăţi, deşi erau conştienţi de riscurile datorate spaţiului impropriu şi măsurilor neluate privind situaţiile de urgenţă”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Foto: Gabriel Pătruț

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton