Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil

.

Superstiţii din popor

În credinţa populară, ziua de 8 noiembrie este cunoscută ca „vara arhanghelilor”, când este interzis să lucrezi sau să faci treabă în casă.
Cine nu respectă această regulă nescrisă, se va chinui mult în ziua morţii, avertizează bătrânii.

O practică deja cunoscută, praznicele pentru pomenirea morţilor se fac în ultima sămbătă. Ofrandele împărţite în această zi poartă numele de „Moşii de Arhangheli”, iar colacii se dau pentru „sufletul mortului”.

Şi tu ar fi bine sa aprinzi o lumânare, căci, spun bătrânii, lumânarea aprinsă în această zi fiind „lumina” ta în viaţa de dincolo.

În Bucovina, arhanghelii sunt consideraţi un fel de ursitoare, „păzitori ai oamenilor de la naştere şi până la moarte, care se roagă lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”. Potrivit, credinţei tradiţionale, ei asistă la judecata de apoi şi au puterea să purifice oamenii de păcate.

În satele de la munte, arhanghelii sunt patroni ai oilor, astfel că în această zi, păstorii obişnuiesc să facă o turtă mare din făina de porumb, numită „turta arieţilor”.

După ce separau berbecii de oi, în dimineaţa zilei, turta se arunca în târla oilor, pentru fecunditatea mioarelor în sezonul următor. Însă, doar dacă turta cădea cu faţa în sus era semn încurajator. În cazul în care cădea cu faţa în jos, ciobanii nu se aşteptau la miei în prmăvară.

Se spune că în perioada dintre sărbătoarea celor doi arhangheli şi Craciun există aproape inevitabil câteva zile succesive de vreme frumoasă şi caldă, perioadă cunoscută în popor ca „vara iernii”.

Trimite o felicitare unică celor care îşi serbează numele de Sfinţii Mihail şi Gavriil!

Foto: Agerpres

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton