Tradiții și superstiții de Mucenici

.

Data de 9 martie este marcată de o mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox: Sfinții 40 de Mucenici. Iată ce tradiții și superstiții de Mucenici îi ajută pe români să aibă un an mai bun. 

Tradiția spune că Mucenicii reprezintă pomenirea celor 40 de soldați care au fost uciși în preajma anilor 300, în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea domniei împăratului Liciniu. Aceștia au fost supuși la multe chinuri din cauza faptului că și-au mărturisit credința în Iisus și nu au vrut să aducă jertfe idolilor. Guvernatorul Armeniei, Agricola a fost cel care a dat ordinul de tortură a celor 40 de soldați. Aceștia au fost ținuți o noapte într-un lac înghețat, le-au fost zdrobite fluierele picioarelor, apoi trupurile lor au fost arse pe rug și cenușa a fost aruncată în râu.

Conform credinței populare, ziua de 9 martie, când zilele moșilor iau locul zilelor babelor, reprezintă atât trecerea de la iarnă la primăvară, cât și începerea unui nou an agricol. Se spune că acestea sunt mai bune, mai căl­du­roa­se și mai senine, precum sufletul Mo­și­lor. În funcție de zonă, această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Măcinicii, Moșii de Mărțișor, Sfințișorii sau Sambra plugului, conform calendarulortodox.ro.

Tradiții și superstiții de cei 40 de Mucenici

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri legate de această sărbătoare este pregătirea mucenicilor. Aceștia sunt creați din aluat în diferite forme, în funcție de regiune, dar cea mai cunoscută este forma cifrei 8, ce reprezintă o reproducere a corpului uman. Pentru a face mucenicii, gospodinele pot alege între rețeta muntenească și cea moldovenească. Ele folosesc ingrediente precum nuca, scorțișoara și coaja de lămâie.

Mucenicii trebuie duși la biserică pentru sfințire și apoi împărțiți rude, vecini, oameni săraci, pentru pomenirea morților, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte. Cei care mănâncă mucenici vor fi feriți de boli și vor avea un an bogat.

Vezi aici cele mai bune retete de mucenici!

Tradiții și superstiții de Mucenici. Semnificația celor 44 de pahare

Conform credinței creștine, au existat 40 de sfinți martiri, dar geto-dacii credeau că au fost 44. În această zi, tradiția spune că bărbații trebuie să bea 40 sau 44 de pahare de vin, ce simbolizează puterea și vigoarea, pentru că vinul se va transforma de-a lungulul anului în sânge și le va da putere de muncă și sănătate.

Tradiții și superstiții de Mucenici. Se aprinde Focul Sfinților

În această zi, se aprinde focul echinocțial de Mucenici, care poartă numele de Focul Sfinților. Acesta este considerat un simbol al soarelui pe pământ, ce are menirea de a arde iarna, făcând loc primăverii, anotimpul în care natura revine la viață. Se spune că în trecut, copiii obișnuiau să sară peste foc pentru a fi feriți de boli în timp. Femeile presară cenușă în jurul gospodăriei, în formă de cerc, pentru a se proteja de șerpi și pentru a purifica spațiul. Un vechi obicei este acela de a întreține flăcările cât mai mult timp, din credința că acestea îi vor încălzi pe cei 40 de Mucenici. Există, de asemenea, obiceiul de a tămâia și stropi cu aghiazmă casa, membrii familiei, curtea, grajdurile și grădina.

Tradiția spune că Baba Dochia moare și se transformă în stană de piatră în ziua de Mucenici, iar Moșii sunt jertfiţi şi transformaţi în cenuşă pe rugul funerar, pentru dreapta lor credinţă.

Tradiții și superstiții de Mucenici. Pregătirea pământului

În mediul rural, pământul se pregătește pentru un nou agricol. Țăranii scot plugul pe câmp, ca un semn că sunt pregătiți de muncile specifice anotimpului. Conform tradițiilor și superstițiilor de Mucenici, acest obicei aduce rodnicie și recolta va fi una bogată. Se mai spune că în dimineața zilei de 9 martie, patruzeci de sfinți au bătut cu ciomegele în pământ ca să intre gerul, iar alți patruzeci au făcut același lucru ca să scoată afară căldura și să răsară iarba verde. Datina aceasta este întâlnită mai ales în zona Moldovei, unde copiilor li se cere să iasă în curte și să bată pământul cu bota sau cu maiul.

Tradiții și superstiții de Mucenici. Retezatul stupilor

Printre tradiții și superstiții de Mucenici se regăsește și obiceiul ce ține de retezatul stupilor. Aceștia se scot afară, se curăță fagurii și se recoltează mierea care ulterior este folosită la prepararea mucenicilor. Mai este folosită și pentru a face leacuri băbești. Stupii se ung cu țuică pentru ca roiul să se înmulțească.

Tradiții și superstiții de Mucenici. Sărbătoarea celor care nu poartă nume de sfinți

Conform datinilor străvechi, cei care nu au nume de sfinți își pot sărbători ziua onomastică în 9 martie. De asemenea, se spune că oamenii care nu respectă sărbătoarea și nu țin cont de tradițiile și superstițiile de Mucenici vor boli 40 de zile.

Iată care este numele celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.

Sursă foto: Shutterstock.com

Ultima modificare noiembrie 12, 2021 11:57 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale