Cele mai importante tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor sunt cele legate de încondeierea ouălor, de prepararea drobului și de mersul la biserică.
Ultima săptămână a Postului Paștelui este una deosebită, plină de tradiții și obiceiuri. În Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare) credincioșii țin post, se împărtășesc și se spovedesc la biserică, fac curățenie și pregătesc bucatele pentru masa de Paște.
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor, în funcție de zi
În Lunea Mare se începe curățenia înainte de Paște. Casa se aerisește pentru ca relele de peste iarnă să iasă.
În Marțea Mare sau Marțea Seacă se fac treburile mai grele prin casă, se calcă sau se spală.
În Miercurea Mare, Sfânta Miercuri te va proteja de boli pe tot parcursul anului dacă ții post negru. Femeile nu au voie să toarcă. Se spune că bărbații care își ajută femeile la treburile casei vor avea un an bun. În această zi se pot spăla geamuri, lumina trebuie lăsată în casă.
Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe.
Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă este ziua în care Iisus a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii. În Vinerea Mare este bine să se țină post negru. Cei care nu pot, nu trebuie totuși să nu mănânce urzici și nici să pună oțet în mâncare, pentru că lui Iisus I s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit. În această zi nu se fac treburi în casă.
Când se trece pe sub masă
În Vinerea Mare se face pomenirea „Sfintelor și Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. În fiecare an, în Vinerea Mare, credincioșii ortodocși coboară în mormânt, împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să și învie împreună cu El. Această coborâre și ridicare din groapa morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf, potrivit crestinortodox.ro.
După slujba Ceasurilor Împărătești, în Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârșește „Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf”. În cadrul acestei slujbe speciale se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf. El este așezat pe o masă mai înaltă, care închipuie Mormântul Domnului. La rândul lui, Sfântul Epitaf aduce aminte de faptă de milostenie a Drepților Iosif din Arimateea și Nicodim, care, coborând de pe Cruce trupul Domnului Iisus, l-au pregătit pentru îngropare, mai înainte de a-L așeza în mormânt.
Credincioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, care sunt așezate pe Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masă. De cealaltă parte a mesei se află Sfântă Cruce, așezată sub policandru cu o zi în urmă, în cadrul Deniei din Joia Mare. Unii credincioși trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alții trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt.
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Este ziua în care se vopsesc ouăle
Joia Mare, Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra sau Joimărița este ultima zi în care se pomenesc morții. În această zi a avut loc Cina cea de Taină, ultima cină a lui Iisus. Joia Mare este ziua în care se împart colaci de post, vin, miere și fructe. În această zi se încondeiază ouă roșii și coc cozonaci, pâine, pască etc. Bărbații trebuie să aprindă focuri pentru ca morții să se încălzească.
Ce nu se face în Joia Mare
- nu se trag clopotele
- nu se fac parastase
- nu se doarme în timpul zilei
- nu se spală
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua în care se ține post negru și ziua în care se trece pe sub masă (Sfântul Aer). În această seară se cântă prohodul Domnului.
Ce nu se face în Vinerea Mare
- nu se coase
- nu se țese
- nu se spală
- nu se coace pâine, cozonac sau pască
- nu se sacrifică animale
- nu se merge la frizer
- nu se mănâncă urzici
- nu se pune oțet în mâncare
Sâmbăta Mare, ultima zi a Săptămânii Patimilor este o zi în care se pot termina treburile casei înainte de slujba de Paște. Vasele trebuie puse în cuptor doar cu mâna dreaptă și numărul tăvilor în care se face pasca sau cozonacul trebuie să fie cu soț. În Sâmbăta Mare se poate sacrifica mielul și se pot pregăti drobul, friptura și borșul de miel. Femeile se pot pregăti de slujbă, se spălă pe cap, se pieptănă, se pot îmbrăcă în haine noi.
În noaptea de Înviere nu se doarme, pentru că se deschid cerurile și este bine să se poarte haine albe, noi pentru a primi lumina.
Sursa foto: 123rf
Citește și 3 rețete ușoare și sănătoase, după masa de Paște
Citește și Iată cum se spune „PAŞTE FERICIT” în ALTE LIMBI!
Ultima modificare aprilie 13, 2020 1:33 pm