Tradiții și obiceiuri de Crăciun

.
Deși pare mai greu de crezut, în tradiția românească Crăciunul are rădăcini păgâne și inițial era sărbătorit de către daci în prima zi din Anul Nou. Mai târziu, creștinii au sărbătorit Nașterea Domnului odată cu Boboteaza, in ziua de 6 ianuarie, iar celebrarea Craciunului în data de 25 decembrie a luat naștere abia în secolele al-IV-lea si al-V-lea. 

Crăciunul este o sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri, fiind una dintre cele mai dragi și așteptate sărbători din an. Cu această ocazie, românii din toate colțurile țării obișnuiesc să urmeze cu sfințenie anumite datini, o parte dintre acestea întâlnite și în alte culturi, însă multe aparținând strict poporului nostru. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile de Crăciun pe care trebuie să le urmăm pentru a ne bucura așa cum se cuvine de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos!

Tradiții și obiceiuri culinare de Crăciun

Nu ne putem imagina Crăciunul fără tradiționalele sarmale și cârnații aromați, însă primul obicei culinar rămâne postul. Perioada de abstinență începe pe 14 noiembrie și durează până în seara de Ajun, după Sfânta Liturghie, atunci când credincioșii se spovedesc și se împărtășesc. Se spune că, în mod oficial, Crăciunul începe pe data de 20 decembrie, de Ignat, atunci când se taie porcul și se pregătesc bunătățile de Crăciun. În anumite zone ale țării, sacrificarea porcului se face în ziua de Crăciun pentru a nu spurca vasele în timpul postului, însă este o tradiție aproape pierdută. Se spune în popor că gospodinele care gătesc în Ajunuș Crăciunului aduc belșug în casă și roade în curte. Cei care respectă întocmai obiceiurile culinare de Crăciun, vor așeza pe masă toba de porc, răcituri, denumite și piftie de porc, carnați, caltaboș, sarmale și, bineînțeles, turtă dulce și cozonac.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun: Împodobirea casei și a bradului

Înainte de Crăciun se face curățenie în casă, această tradiție simbolizând alungarea spiritelor rele și primenirea, astfel încât pruncul Iisus să fie primit așa cum se cuvine. De asemenea, în Ajun preotul vine și sfințește casa, iar intrările în locuință trebuie să fie împodobite cu crenguțe de brad, semn aducător de noroc și vești bune. Una dintre cele mai așteptate și iubite tradiții și obiceiuri de Crăciun este împodobitul bradului. Acest pom este simbol al prosperității, fertilității și al vieții lungi, fiind regăsit în obiceiurile practicate în toate momentele importante din viață: la botez, la căsătorie și la înmormântare. Traditia spune că Moș Crăciun vine să aducă daruri doar în casele cu brad luminat și, conform obiceiului, acesta trebuie împodobit în seara de Ajun. În varful pomului se pune o stea care simbolizeaza Steaua Nasterii Domnului. Bradul se ține împodobit până la Bobotează, pe 6 ianuarie, atunci cand se scoate în curte.

Citește și – Povestea bradului de Crăciun

Tradiții și obiceiuri de Crăciun: Vine Moș Crăciun!

O tradiție dragă și așteptată de toată lumea, de la copii și până la adulți, este venirea lui Moș Crăciun încărcat de daruri. Moș Crăciun vine în noaptea de Ajun, pe 24 decembrie, și lasă cadourile sub brad. Cu această ocazie fiecare membru al familiei cumpără cadouri și le oferă celorlalți și, de asemenea, se fac urări de sănătate și fericire. Familia se strânge în jurul bradului gata împodobit și cântă colinde pentru ca Moș Crăciun să le audă și să sosească negreșit.

Traditii si obiceiuri de craciun

Tradiții și obiceiuri de Crăciun: Colindatul

Una dintre cele mai importante tradiții și obiceiuri de Crăciun, păstrată cu sfințenie de poporul român, este mersul cu colindul care, de asemenea, isi are radacinile in pre-creștinism. Colindatul începe cu o seară înainte de Ajunul Crăciunului, pe 23 decembrie, cu toate că, în anumite zone din țară începe încă de la Ignat, și se face în memoria celor 14.000 de prunci uciși de Irod. Apoi, în noaptea de Ajun sau, în unele zone, în dimineata de Crăciun, se colindă pentru a se anunța Nașterea Mântuitorului Iisus, moment în care se cântă cu precădere colindul Steaua sus răsare. Conform datinilor străbune, se spune că este de bun augur să primim colindătorii, deoarece aceștia aduc belșug, fertilitate si sănătate prin urarile făcute. Aceștia se întâmpină cu cozonaci, turtă dulce, bomboane, mere, nuci, covrigi și vin, însă, în anumite zone, li se oferă și bani.

În dimineaţa de Crăciun se spune în popor că este bine să ne spălăm cu apă curată pe față, luată dintr-un izvor sau fântână, și să punem în apă o monedă de argint. Astfel, tot anul vom fi  curaţi ca argintul, sănătoși şi vom avea parte de bani.

Citește și – Colinde de Crăciun cântate de Ștefan Hrușcă. Cel mai frumos colaj

Sursă foto: Shutterstock

Află mai multe traditii de Craciun și cine este Mos Craciun

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton