Tradiţii de Crăciun din lume

.

 

Obiceiuri de colindat

COLINDATUL este cea mai răspândită tradiţie a românilor. Obiceiul colindatului înseamnă a merge din casă în casă pentru a face diferite urări de sănătate, de rod bogat şi de împlinire a tuturor dorinţelor în anul care vine. Încă de pe 15 noiembrie, când începe postul Crăciunului, după fiecare liturghie sau după fiecare vecernie, românii de la sate încep să repete colindele.
În Ardeal şi Bucovina, gazdele aşteaptă colindătorii cu masa întinsă. Colindătorii pleacă la colindat când dau zorii şi termină pe înserat. În Maramureş, colindătorii întreabă:
„Slobodu-i a corinda?”. După ce cântă în curte vreo două-trei colinde încheiate cu urări, tinerii sunt poftiţi înăuntru pentru a fi cinstiţi cu bucate şi băutură. Ajunul Crăciunului este pentru români un bun prilej de a-şi vizita rudele şi cunoscuţii şi de a le face urări în prag de Naşterea Domnului, obiceiul colindatului având la bază şi această idee.

Masa de Crăciun în lume

În Finlanda în jurul orei 17, familiile pleacă la biserică pentru a aprinde lumânări la mormintele celor dragi. Masa de Crăciun e bogată în preparate din peşte: somon uşor sărat, lavaret crud sau hering. Alte mâncăruri tradiţionale sunt şunca şi cârnaţii – de bază în bucătăria finlandeză. Desertul de Crăciun se numeşte „joulutorttu”, o plăcintă pe bază de prune.
La cubanezi, masa de Crăciun înseamnă friptură de porc, fasole neagră, orez şi plante tradiţionale (Yucca), sub formă de piure. Familiile se strâng în jurul unei gropi pline cu cărbuni, acoperite cu frunze de bananier, şi frig un porc întreg. După ce mănâncă, petrec întreaga noapte pe ritmurile muzicii tradiţionale.
În Noua Zeelandă, masa de Crăciun urmează vechile tradiţii britanice: curcan, budincă de stafide şi salate reci. Nimeni nu consideră Crăciunul complet fără prăjitura „Pavlova”, preparată din bezea şi decorată cu kiwi, căpşuni şi frişcă.
În Suedia, cea mai importantă zi e Ajunul Crăciunului. Meniul pentru această zi conţine şuncă, peşte şi fasole.
În Grecia, mesele sunt frugale. Prietenii şi vecinii îşi oferă plă-cinte ovale pe care le cumpără de la brutărie. „Melomakaronas” şi „Kourabiedes” sunt două dintre prăjiturile tradiţionale de Crăciun, prima însiropată cu miere, iar a doua presărată cu fulgi de zahăr.
Spaniolii au un meniu variat pentru masa de Crăciun: varză roşie fiartă şi aromată cu usturoi, peşte prăjit, alături de cartofi şi ceapă sau peşte cu sos de cherry şi piper. Crăciunul este sinonim cu prăjitura tradiţională „touron”, preparată din ciocolată, nucă de cocos, îngheţată de praline şi pastă de migdale.

Sursa foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton