Departe de gălăgie şi trafic urban, oraşul găzduieşte câteva locuri liniştite şi răcoroase, ce reînvie atmosfera şi aerul grădinilor de vară de altădată.Ascunse pe străzi înguste sau pe malul lacurilor, unele dintre terasele din Bucureşti pot fi adevărate oaze de linişte şi relaxare, unde poţi sta la taifas dimineaţa devreme sau seara târziu, cu limonadă rece, muzică bună sau proiecţii de film în aer liber. Iată câteva terase din oraş pe care ţi le recomandăm în această vară. Terasa Silviu's Ascuns undeva în cartierul Cotroceni, restaurantul Silviu's te întâmpină cu o grădină verde şi răcoroasă, unde te poţi odihni şi mânca în tihnă. Uşor confundabilă cu celelalte case din imprejurimi, dacă ajungi pe strada Louis Pasteur, poţi întreba direct de numărul 44. Restaurantul cu specific italienesc este găzduit de o vila albă în stil italian, cu elemente gotice, ferestre înalte în stil medieval şi mobilier interbelic.Nu doar saloanele sunt decorate cu bun gust. În spatele uşilor masive din livingul generos se ascunde curtea interioară, la fel de rafinat amenjată, cu măsuţe din fier şi scaune comode, candelabre sofisticate şi multă răcoare. Şi pentru că ajungi totuşi cu un scop aici, este bine de ştiut de câţi bani ai nevoie. Preţurile însă se pliază pe toate buzunarele. Astfel, supele costă între 10 şi 40 de lei, salatele, de la 7 la 50 de lei, pentru o porţie de paste plăteşti între 16 si 30 de lei, iar pentru garnituri, între 8 si 13 lei.Preţuri mai mari au specialităţile cu fructe de mare, care costă între 27 si 60 de lei. Livadă cu Vişini - Dorobanţi Un alt loc umbros şi liniştit unde te poţi retrage în oraş este Livada cu Vişini. Aflată în zona Dorobanţi - Calea Victoriei, pe strada Grigore Alexabdrescu, restaurantul se ascunde în spatele unui gard din cărămidă roşie şi adăposteşte o terasă racoroasă, la umbră vişinilor. Cochetă, cu scaune din lemn şi măsuţe albe, terasa te indeamnaa să zăboveşti aici o zi întreagă, la taifas şi un vin vechi românesc. Asemeni gazdei, meniul este foarte generos, aşa încât găseşti aici specialităţi româneşti, precum şi din bucătăriile italieneşti, franţuzeşti şi spaniole. Cu servicii bune, gusturi alese şi preţuri rezonabile, poţi încerca preparatele din carne la grătar, peste, precum şi ciorbe, salate sau paşte. Un şniţel cu garnitură costă 15 lei, o ciorbă 12 lei, puiul cu mozzarella şi sos cu chimen 27 lei, iar friptura de vită sau pui, 30 de lei. Hard Rock Cafe Dacă nu găseşti locuri la Livadă, cu siguranţă vei găsi la Hard Rock Cafe. Terasa restaurantului din Herăstrău este una dintre cele mai încăpătoare localuri din oraş, cu nu mai puţin de 120 de locuri afară. Astfel, pe şoseaua Kiseleff descoperi un alt colţisor retras, cu verdeaţă şi linişte (în caz că ceilalţi 119 clienţi nu sunt prea gălăgioşi), atmosferă răcoroasă şi mâncare bună. Înăuntru poţi admira una dintre cele mai mari colecţii de rock memorabiliă, o colecţie impresionantă de obiecte care au aparţinut starurilor rock. Fiind un restaurant de tip "casual dining" (mese obişnuite) american, este bine de ştiut că meniul nu conţine ciorbă sau gustări româneşti ori specialităţi orientale, dar te poţi delecta cu o serie de preparate delicioase din pui, vită sau peste sau sandvişuri. Preţurile sunt ceva mai ridicate, astfel, aperitivele - pacheţele de primăvară, nachos, aripioare de pui, quesadillas, inele de ceapă, pui la grătar - costă între 20 şi 30 de lei, preparatele din carne - costiţă de purcel, carne de vită sau pui -, de la 35 de lei, pentru un sandviş plăteşti în jur de 20 lei, iar pentru salată aproximativ 25 de lei. Grădina OAR În spatele librăriei Că rtureş ti din strada Arthur Verona, în chiar centrul oraşului, poţi să treci pe lângă grădina OAR fără să îţi dai seama. Pitită bine pe străduţă, în spatele unei uşi înguste, grădina este surprinzător de generoasă, cu umbră de copaci şi boltă de viţ ă de vie. Găzduit de un vechi conac boieresc, OAR este un mic spaţiu cultural, cochet şi foarte frumos decorat. Terasa este împărţită în separeuri, de pereţi coloraţi din piatră, cu scaune şi măsuţ e din bambus împletit. Nici preţurile nu sunt mari, singurul dezavantaj este că nu servesc mâncare. Te poţi răcori in schimb cu o limonadă sau un ceai rece (8 lei), poţi savura o cafea sau un frappe (7-12 lei) sau poţi degusta o Tămâioasă Românească ori, după preferinţa, un Cuvee Riesling (45 - 80 lei sticlă de vin). De asemenea, un cocktail sau un long-drink nu depăşeşte 15 lei aici. DeBufet Găzduită în curtea Galeriei Universităţii de Arte, în apropiere de Calea Victoriei, terasa DeBufet este şi un mic spaţiu cultural, unde poţi admira adesea expoziţii de artă sau viziona proiecţii de filme. Terasa respiră un aer mediteranean, cu mese din lemn vopsite în albastru, scaune regizorale cu pânză, statui albe, acoperite de vită de vie şi pânze albe. În serile speciale sau în zilele aglomerate există şi câteva gradene în care se poate zăbovi, pe muzică chill sau jazz. La DeBufet poţi consuma băuturi răcoritoare, cocktailuri şi ceaiuri, dar poţi încerca şi o halbă de bere nefiltrată. Pe lângă băuturi, găseşti şi salate foarte gustoase. DeBufet se află pe stradă Budisteanu, la numărul 10. Foto: Shutterstock