Tortilla, fajitas, quesadillas sau buritto, toate şi fiecare în parte, sunt sinonime cu bucătăria mexicană. Exotic şi apetisant, specificul mexican se distinge prin originalitate specialităţilor... ... preparate şi servite rapid, atât datorită gustărilor delicioase, cât şi a aromelor condimentate. Pe lângă ardeiul iute, care determină gustul în cazul majorităţii preparatelor, bucătăria mexicană aproape că abuzează de culturile bogate de fasole, porumb, cartofi, dar şi de brânzeturi, roşii, carne şi peşte. Însă, fără îndoială că aromele specifice mexicane sunt dictate de multitudinea de condimente înţepătoare folosite din abundenţă la sosuri. În caz că ajungi într-unul din restaurantele mexicane, orice bucătar te va asigura că tentaţia de a comanda ceva picant este mare. Însă mâncarea tradiţională nu merge decât cu o băutură la fel de veritabilă, aşa că tequila sau margarita te vor ajuta cu siguranţă să elimini efectele intense ale unei gustări condimentate. Cantina Mariachi Cu o astfel de tentaţie te îmbie Cantina Mariachi. Restaurantul oferă un meniu bogat de specialităţi mexicane, care îţi aduce aproape gastronomia tradiţională mexicană. Situat în zona Vitan, într-unul dintre cele mai aglomerate malluri, Mariachi este un loc unde te poţi destinde oricând, indiferent de ocazia cu care îi calci pragul. Atmosfera este prietenoasă, cu un decor colorat, iar muzica, evident, mexicană. Ospătarii sunt amabili, preparatele, gustoase, iar preţurile sunt acceptabile. Localul propune o gastronomie sănătoasă şi veselă şi o ambianţă colorată şi elegantă, totodată, cu elemente specifice stilului precolumbian, care însă nu îl fac deloc să pară pretenţios. Dacă încerci pentru prima oară mâncarea mexicană, decizia nu va fi una uşoară. Oferta este foarte diversă, iar pozele din meniu îţi vor face toate cu ochiul. Dar, înainte de a comandă este bine să ţii cont de recomnadarea ospătarilor şi să întrebi cât de iuţi sunt gustările pe care vrei să le încerci. Poţi încerca o gustoasă enchiladas, preparată din tortillas (pâinea tradiţională mexicană), un fel de clătită umplută cu carne de pui, cu ardei iute şi smântână, sau nişte nachos cu guacamole, puţin din varietatea de tacos sau o parilla foarte bună. Fireşte că vei găsi aici tradiţionala margarita, dar se spune că este bine să începi seara cu puţină tequilla, servită cu sare şi lămâie. (Mall Vitan, et. 2, Telefon: 321 46 62, www.cantina-mariachi.ro)Restaurant Don Taco O prezenţă veritabilă a bucătăriei mexicane este Don Taco, din strada Doctor Felix. Restaurantul are specific mexican, dar nu neglijează nici preferinţele românilor pentru bucăţele tradiţionale. Cu un decor mai elegant decât la Mariachi, aici vei găsi o ambianţă la fel de caldă şi relaxantă, atât în local, cât şi vara pe terasă. Mâncarea este servită impecabil, ospătarii sunt atenţi şi prompţi, iar preţurile sunt puţin mai mari faţă de cele de la Mariachi. Destul de generoase, cele două gastronomii, mexicană şi românească, oferă un meniu cu nu mai puţin de 60 de preparate culinare, de la aperitive reci şi calde, supe şi mâncăruri din carne, la peşte şi fructe de mare. Aşadar, după un pahar de tequila, care îţi va face poftă de mâncare, poţi începe cu o salată mexicană Don Taco, preparată pe bază de carne din piept de pui prăjit, cu salată verde, roşii, ou fiert şi cu sos de smântâna şi muştar (12 lei). Tot din carne de pui, poţi gusta flautes, o gustare caldă excelentă preparată din tortillas cu piept de pui, legume şi caşcaval, preparată crocant pe salată verde şi salsa (17 lei). Dintre specialităţile casei se remarcă fajitas, un mix de muşchi de vită şi piept de pui cu legume macerate în bere şi tequila, servite cu orez mexican şi salsa (23 lei), sau cuete de rez în salsa, adică muşchi de vită cu legume şi sos mexican (34 lei). Din preparatele de peste se remarcă file de salău cu creveţi. Dacă va place carnea de miel nu ezitaţi să comandaţi barbacos, miel umplut cu legume şi orez. (101 Dr. Felix Street, Tel: (+40) 21 316 94 52, www.dontaco.ro)Restaurant El Torito Undeva, în zona Moşilor, pe strada Iancu Capitanu, se află retras El Torito. Un local micuţ, intim şi prietenos, restaurantul se remarcă printr-un stil aparte, select şi liniştit. Pe lângă mâncarea de excepţie, El Torito este locul ideal pentru amatorii de băuturi autentice, cum sunt binecunoscutele shot-uri de tequila, sangrita sau margarita (16 şi 25 de lei), însă meniul de bar conţine şi alte băuturi exotice mexicane, care îţi vor stârni, fără îndoială, apetitul pentru o gustare picantă. Dacă nu ai ajuns la al doilea pahar, poţi răsfoi deja meniul, care oferă de la salate şi preparate uşoare din peste, până la gustări de fasole mexicană şi preparate din carne, în diverse asocieri, care mai de care mai tentante. Preţurile sunt ceva mai mari, fiind un restaurant elegant, aşa că nu te aştepta să plăteşti că la cantina Mariachi. Ca aperitiv, poţi gusta chilli (18 lei), nachos şi quessadilla (20 lei), dar şi preparate mai speciale precum empanadas, moletes, totopos. De asemenea, şi ei fac supe foarte gustoase, cum este supa-cremă de avocado (12 lei). Tacos, enchiladas şi burritos (preţuri între 21 şi 31 de lei), un adevărat festin pentru gurmanzi, merită încercate de oricine ajunge aici. Tacos vin în trei bucăţi cu porţii alăturate de fasole şi orez, iar burritos şi chimichangas sunt uriaşe, preparate cu fasole şi orez şi diverse de carne, în funcţie de preferinţe. Pentru cei care preferă specialităţile din carne, muşchiul de vită cu ciuperci este 39 de lei, iar fajitas de pui sau porc costă 31, respectiv 35 de lei. (Strada Iancu Capitanu 30, Bucureşti, tel: (+40) 021 252 66 88, www.eltorito.ro)Restaurant Villa Rodizio În apropierea Gradinei Icoanei, pe strada Ion Luca Caragiale vei descoperi o vilă portocalie, care aduce puţin din atmosfera veselă sud-americană. Şi asta pentru că restaurantul Villa Rodizio oferă un spectacol de dans latino aproape în fiecare seară. Localul este drăguţ şi elegant, cu saloanele spaţioase la parter şi o cramă la subsol, de unde poţi alege unul dintre vinurile albe şi roşii aduse din Italia, Spania, Franta, Portugalia ori Chile (preţul între 70 şi 130 de lei sticlă) sau un vin românesc de Jidvei sau Murfatlar (de la 30 de lei la 130 de lei sticlă). Bucătăria este ispititoare pentru gust şi fascinantă la aspect. De la sosul de avocado, jambonul mexican şi până la tapioca, sau grilladele europene, cu sos de vin şi mirodenii, aici se regăsesc într-o combinaţie reuşită o întreagă cultură gastronomică braziliano-mexicană. Villa Rodizio te invită aşadar într-o călătorie culinară în Spania, Mexic sau Brazilia, dar şi în bucătăria românească. Specialitatea restaurantului este, evident, Rodizio, un preparat brazilian alcătuit din şapte feluri de carne preparate la grătar (pui, curcan, cârnaţi, chorizo şi creveţi) trase în sabie. Poţi încerca, de asemenea, pieptul de curcan marinat, prăjit în înveliş de bacon sau file de porc marinat cu usturoi şi vin alb, platoul cu jambon spaniol, omletă în stil spaniol cu jambon (18,5 lei), sau specialităţile din peşte - caracatiţă cu cartofi sau sepie la placă netedă (34-38 de lei). La antreu se pot servi nachos (18 lei), quesadillas (16 lei) sau pentru ceva săţios, cartofi copţi umpluţi cu chilli (18,5 lei). Tacos, burritos şi chimichangas au preţuri între 20 şi 30 de lei. După atâtea condimente, un desert delicios este binevenit. Banane cu sos de ciocolată şi fulgi de cocoş, ananas flambat cu mango, cremă catalană sau nachos dulci sunt delicioase. (Str. Ion Luca Caragiale, nr. 32 (zona Grădină Icoanei), Telefon: 211 80 78, www.villarodizio.ro) Restaurant Turbotequila Turbotequila este cel mai extins local mexican din oraş, fiind de fapt un întreg complex-restaurant, care dispune de o capacitate impresionantă de peste 370 de locuri. La fel de primitor, localul este potrivit atât pentru seri romantice, cât şi pentru întâlniri de afaceri. În meniu predomină specialităţile mexicane, dar bucătăria este deschisă atât preparatelor tradiţionale româneşti, cât şi celor internaţionale, aşa încât poţi găsi aici un mix întreg de preparate, de la fritto tequila (26 lei), pui mexican (16 lei), sau pulpe de pui-cupela cu orez (15 lei) şi taco (10 lei) şi până la spaghete carbonara (12 lei) sau sarmale cu mămăliguţă (12 lei). Restaurantul nu păstrează specificul bucătăriei mexicane, ceea ce face că preparatele mexicane să nu fie prea numeroase. În meniu predomina mai mult mâncăruri italieneşti sau româneşti, şi aproape că neglijează cultura culinara a specificului pe care îl poartă. Merită totuşi încercat mai degrabă pentru preţurile mici... (Situat în zona Militari, Bdul. Iuliu Maniu nr. 220 C, tel. 0733 96 26 96, www.turbotequila.ro) Foto: Shutterstock