Oraşele pierdute şi civilizaţiile dispărute au atras dintotdeauna interesul oamenilor. Există câteva legende ale unor oraşe scufundate care ne duc cu gândul la Atlantida. Iată un top 5 ruine subacvatice incredibile.
Palatul Cleopatrei din Alexandria, Egipt
Camerele private ale reginei Cleopatra se pare că au fost luate de ape sau scufundate de un cutremur cu peste 1.600 ani în urmă. Autorităţile au decis să nu scoată toate artefactele găsite acolo din apă, pentru a crea un muzeu subacvatic în următorii ani.
Fostul Port Royal, Jamaica
Cunoscut şi ca „Cel mai rău oraş din lume”, vechiul Port Royal era un loc al desfrâului, prostituţiei şi piraţilor din Caraibe. O parte a oraşului a ajuns subit sub ape în 1692, în urma unui puternic cutremur şi anumite zone din aceasta au plonjat efectiv vertical, rămânând aproximativ intacte pe fundul mării.
Templele scufundate de la Mahabalipuram, India
Potrivit credinţelor locale, celebrul Templu Shore din Mahabalipuram a fost ultimul din cele şapte temple din zonă. Cum localnicii insistă că şase temple sunt scufundate iar autorităţile şi cercetătorii au descoperit în 2002 o serie de ruine subacvatice , legendele ar putea fi adevărate.
Insulele Yonaguni-Jima, Japonia
Situate aproape de coasta de est a Taiwanului, Insulele Yonaguni sunt o atracţie deosebită pentru turişti, datorită ruinelor subacvatice, descoperite întâmplător în 1995, de un scafandru aventuros. El a găsit un artefact de dimensiuni foarte mari, realizat din blocuri masive de piatră, cu o vechime de aproximativ 8000 de ani. Unii oameni susţin că artefactul este o dovadă a existenţei continentului Mu (continent dispărut, asemănător cu Atlantida), iar alţii susţin că nu este realizat de mâna omului şi că s-a format în mod natural. Ultima teorie pare infirmată de structurile interioare asemănătoare cu piramidele civilizaţiei Inca, din America de Sud.
Pavlopetri, Grecia
Oraşul antic Pavlopetri, cea mai veche aşezare scufundată cunoscută până acum, se găseşte la o adâncime de 3-4 metri sub apă, în apropiere de coasta Laconiei, în sudul Peninsulei Peloponez. Ruinele datează cel puţin din anul 2800 î. Hr. şi se presupune că a fost un înfloritor port, în Epoca Bronzului. Oraşul, perfect conservat în apele Mării Egee, cuprinde clădiri şi străzi, cripte, dar şi 37 de morminte despre care se crede că ar data din perioada miceniană.
Foto: Shutterstock
Ultima modificare februarie 8, 2023 5:41 pm