Apărute după 90, restaurantele cu specific exotic au dezvoltat rapid o întreagă şi completă bucătărie orientală, care au „amestecat” însă, la fel de rapid, preparatele originale
…specifice cu mâncarea mediteraneană.
Turcească, arăbească, siriană sau persana, aproape toate s-au transformat în branduri internaţionale care îşi pierduseră gustul original. Dintre toate însă, bucătăria libaneză a fost cea dintâi care şi-a redefinit meniul aşa cum atestă gastronomia tradiţională.
Cu toate acestea, bucătăia libaneză este o combinaţie între est şi vest, preparatele fiind diverse, presărată cu arome occidentale şi orientale, care s-a dovedit cea mai tentantă pentru gurmanzi.
Dacă îţi place khibbiz – pâinea tradiţională – humusul, usturoiul, şi condimentele, alături de aromele specifice preparatelor prăjite, atunci trebuie să încerci bucătăria libaneză
.
Piccolo Mondo este cel mai bun restaurant cu specific libanez şi nu pentru că o spunem noi. Acesta a fost desemnat anul trecut în cadrul galei Timeout Eating & Drinking Awards 2009 cel mai bun restaurant libanez, care a păstrat calitatea şi gustul specifice.
Falafel excelent, bame foarte bune, iar humusul este probabil cel mai bun.
Dacă ajungi aici, te vei convinge că este o oază de linişte orientală, care te îmbie la odihnă şi relaxare, ascultând muzică arăbească lentă.
Vara, te poţi odihni pe scaunele cu perne moi, umbră racoroasă şi limonadă rece. Dar până atunci, restaurantul te invită călduros înăuntru.
Decorul este simplu şi elegant, proprietarii fiind preocupaţi mai mult de promovarea culturii gastronomice orientale. Dar localul nu este însă neglijat nici la capitolul design, iar spaţiul de care dispune localul a fost îngăduitor pentru amplasarea unei fântâni arteziene, deşi localul deţine o terasă imensă.
Cum era de aşteptat, meniul este la fel de generos, mâncărurilor fiind multe, apetisante şi aburinde. Specificul amestecă bucătăria libaneza cu cea mediteraneană.
Nelipsitele pâini coapte în cuptoarele de cărămidă sunt definitorii pentru bucătăria libaneză . Acestea sunt unse cu iaurt înainte de a fi puse la copt şi sunt umplute cu tot felul de preparate delicioase.
Îţi recomandăm să încerci
mana kish zaatar, pite cu cimbru şi ulei de măsline,
lahme bajien, pită cu carne,
sfika, pateuri cu carne, precum şi tradiţionalul
kekab, preparat din frigărui de vită fripte la cărbune, precum si
shishkebabul, din cane de pui.
Dacă îţi place carnea roşie, poţi încerca şi Kibe prăjit din carne de oaie, sub formă de chifle din germeni de grâu. Ca garnitură, poţi încerca labneh, o pastă parfumată cu iaurt, usturoi sau mentă, care merge aproape la orice fel de mâncare, precum şi nelipsitul humus.
Îmbinate, în mod neaşteptat, dar reuşit, bucătăria libaneza de la Piccolo Mondo propune şi o varietate de preparate italieneşti.
(Adresă: Str. Clucerului nr. 9, tel: 0722.20.50.20, e-mail: restaurant @piccolomondo.ro)
Restaurantul Beirut, aflat şi el pe lista celor mai bune restaurante din Bucureşti, aduce parcă mai aproape ocultul Orient.
Ambianţă este plăcută şi la fel de odihnitoare. Localul nu este foarte rafinat, fiind compartimentat în stil vagon, î nsă gazda te î ntampină deosebit de ospitalier.
Dacă mergi pentru prima oară aici, va trebui doar să te hotărăşti ce vrei să încerci. Denumirile străine nu te vor pune în încurcătură, pentru că specialităţile sunt descrise şi în limba româ nă. Mirosurile bucatelor tradiţionale şi sfârâitul tigăilor te vor ajuta să te decizi mai repede, în plus, ospătarii sunt foarte prompţi şi nu te lasă să aştepţi mult.
Restaurantul ridica bucătăria la nivel de artă, aşa încât preparatele sunt şi gustoase şi păstrează valoarea nutritivă necesară, pe lângă aspectul îngrijit deloc neglijat de bucă tari.
La mezzeh – gustări reci – se poate opta, alături de tabule şi mutabal (vinete copate cu pastă de susan), pentru homos de diferite feluri, labne (iaurt cu ulei de măsline), sambusek (coltunasi cu brânză sau carne) şi musabaha (boabe de năut fiert cu cremă de susan). Sau poţi mânca aici şi preparate la grătar, frigărui de vită sau de pui, araies, kafta, kebab sau macanec.
Preţurile sunt accesibile şi se pot organiza, iar localul organizează şi evenimente festive.
(Adresă: Str. Nicolae Racota nr. 3A, tel: 0722 30 23 20, adersa web: w.w.w.restaurantbeirut.ro)
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro