Apărute după '90, restaurantele cu specific exotic au dezvoltat rapid o întreagă şi completă bucătărie orientală, care au "amestecat" însă, la fel de rapid, preparatele originale ...specifice cu mâncarea mediteraneană. Turcească, arăbească, siriană sau persana, aproape toate s-au transformat în branduri internaţionale care îşi pierduseră gustul original. Dintre toate însă, bucătăria libaneză a fost cea dintâi care şi-a redefinit meniul aşa cum atestă gastronomia tradiţională. Cu toate acestea, bucătăia libaneză este o combinaţie între est şi vest, preparatele fiind diverse, presărată cu arome occidentale şi orientale, care s-a dovedit cea mai tentantă pentru gurmanzi. Dacă îţi place khibbiz - pâinea tradiţională - humusul, usturoiul, şi condimentele, alături de aromele specifice preparatelor prăjite, atunci trebuie să încerci bucătăria libaneză . Piccolo Mondo este cel mai bun restaurant cu specific libanez şi nu pentru că o spunem noi. Acesta a fost desemnat anul trecut în cadrul galei Timeout Eating & Drinking Awards 2009 cel mai bun restaurant libanez, care a păstrat calitatea şi gustul specifice. Falafel excelent, bame foarte bune, iar humusul este probabil cel mai bun. Dacă ajungi aici, te vei convinge că este o oază de linişte orientală, care te îmbie la odihnă şi relaxare, ascultând muzică arăbească lentă. Vara, te poţi odihni pe scaunele cu perne moi, umbră racoroasă şi limonadă rece. Dar până atunci, restaurantul te invită călduros înăuntru. Decorul este simplu şi elegant, proprietarii fiind preocupaţi mai mult de promovarea culturii gastronomice orientale. Dar localul nu este însă neglijat nici la capitolul design, iar spaţiul de care dispune localul a fost îngăduitor pentru amplasarea unei fântâni arteziene, deşi localul deţine o terasă imensă. Cum era de aşteptat, meniul este la fel de generos, mâncărurilor fiind multe, apetisante şi aburinde. Specificul amestecă bucătăria libaneza cu cea mediteraneană. Nelipsitele pâini coapte în cuptoarele de cărămidă sunt definitorii pentru bucătăria libaneză . Acestea sunt unse cu iaurt înainte de a fi puse la copt şi sunt umplute cu tot felul de preparate delicioase. Îţi recomandăm să încerci mana kish zaatar, pite cu cimbru şi ulei de măsline, lahme bajien, pită cu carne, sfika, pateuri cu carne, precum şi tradiţionalul kekab, preparat din frigărui de vită fripte la cărbune, precum si shishkebabul, din cane de pui. Dacă îţi place carnea roşie, poţi încerca şi Kibe prăjit din carne de oaie, sub formă de chifle din germeni de grâu. Ca garnitură, poţi încerca labneh, o pastă parfumată cu iaurt, usturoi sau mentă, care merge aproape la orice fel de mâncare, precum şi nelipsitul humus. Îmbinate, în mod neaşteptat, dar reuşit, bucătăria libaneza de la Piccolo Mondo propune şi o varietate de preparate italieneşti. (Adresă: Str. Clucerului nr. 9, tel: 0722.20.50.20, e-mail: restaurant @piccolomondo.ro) Restaurantul Beirut, aflat şi el pe lista celor mai bune restaurante din Bucureşti, aduce parcă mai aproape ocultul Orient. Ambianţă este plăcută şi la fel de odihnitoare. Localul nu este foarte rafinat, fiind compartimentat în stil vagon, î nsă gazda te î ntampină deosebit de ospitalier. Dacă mergi pentru prima oară aici, va trebui doar să te hotărăşti ce vrei să încerci. Denumirile străine nu te vor pune în încurcătură, pentru că specialităţile sunt descrise şi în limba româ nă. Mirosurile bucatelor tradiţionale şi sfârâitul tigăilor te vor ajuta să te decizi mai repede, în plus, ospătarii sunt foarte prompţi şi nu te lasă să aştepţi mult. Restaurantul ridica bucătăria la nivel de artă, aşa încât preparatele sunt şi gustoase şi păstrează valoarea nutritivă necesară, pe lângă aspectul îngrijit deloc neglijat de bucă tari. La mezzeh - gustări reci - se poate opta, alături de tabule şi mutabal (vinete copate cu pastă de susan), pentru homos de diferite feluri, labne (iaurt cu ulei de măsline), sambusek (coltunasi cu brânză sau carne) şi musabaha (boabe de năut fiert cu cremă de susan). Sau poţi mânca aici şi preparate la grătar, frigărui de vită sau de pui, araies, kafta, kebab sau macanec. Preţurile sunt accesibile şi se pot organiza, iar localul organizează şi evenimente festive. (Adresă: Str. Nicolae Racota nr. 3A, tel: 0722 30 23 20, adersa web: w.w.w.restaurantbeirut.ro) Four Seasons te invită... în fiecare anotimp. Aceeaşi mâncare săţioasă şi picantă, specifică bucătăriei libaneze, o poţi găsi cu "vârf şi îndesat" şi la restaurantul din strada Vasile Lascăr. Mai înghesuit în comparaţie cu celelalte restaurante de profil, cu scaune care aproape se ating, aici iuţeala servirii este obligatorie în cazul unui local micuţ de maxim zece mese. Decorat cu gust, proprietarii au optat pentru un stil simplist, poate tocmai pentru că nu dispune de un spaţiu generos, iar atmosfera este animată de câte ori localul se aglomerează. Luminile, muzica şi servirea creează o atmosferă intimă, ceea ce pentru unii aduce a restaurant de familie. Mâncarea este foarte gustoasă, fiind atent preparată după meniul maestrului bucătar Mosbah, recunoscut la concursurilor gastronomice din Paris şi Londra. Dintre toate însă, frigăruile de kafta, preparate din carne tocată de vită şi berbecuţ, cu condimente, verdeţuri şi sos de iaurt, dar nici aripioarele în sos picant cu orez, şofran şi scorţişoară nu trebuie trecute cu vederea. De asemenea, îţi recomandăm pieptul de pui cu sos de rodii - rasasfour pui - sau startere cu crutoane de lipie, roşii, varză roşie, mentă şi sos de rodii, cu nelipsitele chiftele Falafel. Restaurantul este potrivit atât pentru meşe uşoare, cât şi pentru persoanele gurmande, ieşiri cu prietenii sau o cină specială. (Adresă : Str. Vasile Lascăr, nr. 81, tel: 021.212.29.92) Dacă te afli pe Calea Călăraşi şi vrei să mănânci ceva mâncare libaneză, Tripoli este chiar acolo. Humus excelent, fateh şi kasta foarte bune, mâncarea este fără cusur aici, aproape de notă maximă. Dacă bucătăria reuşeşte să se ridice la standarde de satisfacţie, atunci servirea nu este tocmai pe măsura aşteptărilor, aşa cum aflăm din feed-back-ul clienţilor. În interior, restaurantul este simplu şi modern, fără accente specifice orientale, însă nu este o alegere potrivită pentru o cină romantică. Ca o condiţie obligatorie pentru resaturantele libaneze, meniul este foarte diversificat si aici: de la tabouleh, fatoush, hummus cu carne, rasasfur de pui (cu sos de rodii) şi până la makdous (vinete marinate), moutabal (tot vinete), batata harra (cartofi iuţi) sau baba ghanoush (salată de vinete), toate sunt excelent preparate şi cu măiestrie. Ca desert poţi încerca kashta, (cremă de lapte, banane, miere, fistic) sau Noapte de Beirut (cremă de lapte, apa de flori, migdale, fistic, miere, banane), care îţi vor lă sa gura apă . (Adresă : Str. Calea Călăraşi, nr. 90, tel: 0721.64 79 93, adresa web: www.tripoli.ro) Aisha Lebanese este un local mai puţin pretenţios, însă este generos în ce priveşte capacitatea spaţiului, cât şi ospitalitatea personalului. Deşi încap până la 45 de persoane, localul este înghesuit, mesele fiind aşezate la mai puţin de un metru distanţă una faţă de cealaltă. Aflat în Piaţă Dorobanţi, resturantul are meşe şi scaune din lemn cu spătar înalt, iar pe pereţii galbeni răsar răzleţ flori roşii. Localul nu este pentru cine târzii, ci mai degrabă pentru un prânz copios cu familia sau colegii. Dacă ajungi aici, nu vei regreta dacă încerci sharhat de pui, gătit din felii din piept de pui, cu usturoi, suc de lămâie şi coriandru sau makanek, nişte cârnăciori libanezi delicioşi făcuţi pe grătar şi marinaţi cu lămâie. Poţi încerca şi ras asfour vita, bucăţele din carne de viţel, cu ceapă, lămâie şi sos de rodii, o porţie mai mult decât săţioasa pentru cei care preferă carnea de vită. Nu lipsesc tradiţionalul kebab la grătar şi nici chifteluţele din năut Falafel, pregătite la fel de bine. Fără îndoială, bucătăria libaneza este tentantă şi fascinantă, însă poţi alege să mergi în oricare dintre restaurante fie şi doar pentru o cafea la ibric şi o narghilea. (Adresa: Str. Puţul lui Zamfir, nr. 26, tel: 021.230.41.81) Foto: Shutterstock, PR