Ecranizat pentru prima dată în 1948, faimosul roman al lui Alexandre Dumas a fost adaptat şi „răsadaptat” în proiecte cinematografice dintre cele mai diverse.
De la desene animate şi până la filme pentru adulţi, „Cei trei muschetari” a fost obiectul a numeroase adaptări surprinzătoare, chiar dacă nu toate la fel de apreciate.
După un secol şi jumătate de la crearea nemuritoarelor personaje, romanul rămâne şi astăzi în vizorul regizorilor de la Hollywood. Cel mai recent film despre aventurile celor patru muschetari – Athos, Porthos, Aramis şi DArtagnan
– ajunge săptămâna aceasta în cinematografele noastre, aşa cum nu am avut ocazia să îl urmărim până acum – în format 3D şi cu o distribuţie de excepţie. Află aici care sunt actorii din noul film „Cei trei muschetari”.
Până atunci însă, ne-am gândit să trecem în revistă cele mai bune pelicule cu muschetarii de până acum, sperând ca şi pe cel din urmă să îl adăugăm în listă.
The Three Musketeers (1948)
Deşi a trecut mai bine de jumătate de secol de la prima ecranizare a cărţii, producţia regizorului George Sidney rămâne un film-cult în cinematografie. Realizată în tehnicolor, pelicula a primit chiar şi o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna imagine color.
Filmul, care respectă fidel romanul scriitorului, a adus în rolurile celor patru nobili celor mai mari actori ai perioadei: Gene Kelly, celebrul dansator din „Singin in the Rain” în rolul lui DArtagnan, Gig Young în pielea lui Porthos, Van Heflin, „în armura” Athos iar Robert Coote, cunoscut apoi în musicalul „My Fair Lady” (1964) cu Audrey Hepburn, în rolul Aramis.
The Three Musketeers (1993)
Mult mai târziu, Stephen Herek readuce la viaţă mult îndrăgita poveste într-o manieră diferită de viziunea lui Dumas, mai amuzantă şi mai imprevizibilă, într-o comedie absolut genială.
Cu actori contemporani notorii, mulţi dintre ei aflaţi la începutul carierelor, pelicula s-a bucurat de un real succes, mai ales că a fost prima comedie realizată după numeroase alte adaptări pe genul aventuri.
Cei trei muschetari, Atos – Kiefer Sutherland, Portos – Oliver Platt şi Aramis – Charlie Sheen evadează şi fac un parteneriat cu DArtagnan, într-o încercare de a-l învinge pe cardinal şi pe acoliţii săi, printre care duplicitara Milady de Winter, intrepretată de Rebecca DeMornay.
The Three Musketeers (1973)
Richard Lester realizează în 73 una dintre cele mai reuşite ecranizări, optând pentru o variantă fidelă a romanului.
Filmul, foarte apreciat la timpul său, s-a bucurat de o distribuţie de de calibru, precum Oliver Reed, Frank Finlay, legendarul Michael York şi Richard Chamberlain.
The Four Musketeers: MLadys Revenge (1974)
Singurul care s-a gândit să redea filmului titlul meritoriu este Richard Lester care, în 74, lansa pe ecrane pe „Cei patru muschetari şi răzbunarea lui MLady”.
După un an, regizorul vine cu partea a doua din aventura vitejilor spadasini francezi şi, deşi filmul nu a fost o coemdie, producţia rămâne o parodei spirituală despre cavalerii francezi.
The Man in the Iron Mask (1998)
Leonardo DiCaprio, John Malkovich, Jeremy Irons şi Gérard Depardieu îşi iau rolul de muschetari, în filmul lui Randall Wallace, intitulat „Omul cu masca de fier”.
Filmul îl înfăţişează pe noul rege, tiranul Louis XIV, cum risipeşte averea regatului în războaie inutile şi hărţuieşte tinerele consoarte ale supuşilor săi.
Din vechea gardă, care l-a slujit cu credinţă pe regele Louis XIII, doar DArtagnan a rămas fidel lui Louis XIV. Athos, Porthos si Aramis, camarazii de arme ai lui DArtagnan şi prietenii lui de-o viaţă, s-au retas de mult în viaţa civilă.
Foto: Northfoto