►3-4 maţe de porc ►3 cepe albe ►400 g pulpă de porc ►400 g şuncă de porc ►400 g şorici ►800 ml sânge de porc ►sare grunjoasă ►piper ►oţet de mere ►10 g cuişoare
1. Se spală maţele şi se curăţă cu sare grunjoasă şi oţet de mere. Se spală atât cu apă caldă, cât şi cu apă rece. Se lasă câteva ore în oţet cu sare.
2. Separat, se taie carnea de porc bucăţi potrivite şi se fierbe împreună cu şoriciul, cu sare, piper şi cuişoare.
3. Între timp, se taie şunca mărunt şi, după ce au fiert şoriciul şi carnea, se taie sau se trec prin robot. Se amestecă cu ceapa şi cu sângele.
4. Se umplu maţele cu compoziţia, se leagă şi se fierb aproximativ o oră. Se scot, se scurg şi se pun la uscat. Dacă se doreşte, se pot afuma.
Sursa foto: Shutterstock
Varză cu tăiței de casă (rețetă pentru 10 porții)
Ingrediente
Făină 1,000 kg Ouă 0,200 kg a 4 ouă Varză albă dulce 2,500 kg Untură 0,250 kg Piper 0,005 kg Sare 0,050 kg
Mod de preparare:
Din făină, ouă, apa și sare se pregătește coca de tăiței, care apoi se întinde în foi, se lasă să se zvinte, se rulează sul și se tăie în fâșii subțiri de 1 cm lățime. Tăițeii se cern și se fierb în apa clocotită cu sare pentru circa 20 minute. Apoi se răcesc în apa rece și se strecoară bine. Varza se toacă mărunt, se sărează, se freacă bine, se stoarce și se călește în untură încinsă. După ce varză se călește se adaugă tăițeii, piperul și se asezonează după gust. Preparatul se servește cald.
Sursa foto coperta: Shutterstock