Nici un alt film nu scoate în evidenţă la fel de bine şarmul şi frumuseţea zveltă a lui Audrey Hepburn, cum reuşeşte să facă Blake Edwards în „Breakfast at Tiffany’s„.
În New York-ul anilor ’60, Holly Golightly (Audrey Hepburn), o tânără drăguţă şi plină de energie, duce o viaţă fără griji şi obligaţii.
Menţinându-şi un aer de copil, poartă cele mai frumoase ţinute şi accesorii Givenchy şi îşi iroseşte timpul participând la întâlniri şi petreceri pretenţioase. Viaţa lipsită de griji a lui Holly este dată peste cap în momentul în care îl întâlneşte pe Paul (George Peppard), noul ei vecin, un tânăr care visează să ajungă un scriitor de succes.
Până una-alta el este întreţinut de o femeie mai în vârstă şi bogată (Patricia Neal).
Ecranizat în 1961, filmul este o adaptare romantică a romanului scris de Truman Capote.
7. „Împuşcătura„
„Blow-up„ este un film ce reuşeşte să impresioneze prin imagine, fiind o „poezie vizuală”.
Relizat în anii ’66, povestea filmului pleacă de la o idee interesantă.
Folosind o tehnică fotografică analogă de mărire a unei fotografii, Thomas (David Hemings) – este un fotograf londonez talentat – devine martorul ocular al unei crime, după ce descoperă un cadavru în planul doi al unei fotografii.
Merge la locul faptei şi nu mai găseşte nimic… Unde este adevărul? Un mister care pare să se încăpăţâneze să îl implice pe Thomas. Finalul dezvăluie însă că toţi sunt implicaţi în „marele joc”.
În peliculă joacă Vanessa Redgrave şi David Hemings. Regia, Michelangello Antonioni.
„Thelma & Louise” (1991) este unul din rarele filme pe care poţi să le revezi cu aceeaşi plăcere cu care l-ai privit prima oară. „Thelma şi Louise” este un film care te farmecă, te încântă şi te întristează, deopotrivă.
Două femei încercate de viaţă, dar care o iubesc în acelaşi timp, Susan Sarandon şi Geena Davis fac din filmul lui Ridley Scott o valoare cinematografică.
Cele două femei care se întâlnit din întâmplare şi pleacă în aventura vieţii lor.
Imaginea celor două zburând cu maşina, grimasa încremenită si frenezia momentului sunt doar câteva imagini emblematice ale filmului, care te urmăresc mult după ce filmul s-a terminat.
În film joacă şi Brad Pitt, foarte tânăr pe atunci.
9. „Shakespeare îndrăgostit”
Premiat cu 7 premii Oscar şi 3 premii Golden Globes, „Shakespeare in Love” este un spectacol grandios pe care trebuie să îl revezi.
Produs de John Madden, regizorul îl înfăţişeaza pe William Shakespeare într-o pasă proastă. Este într-o criză de idei acută şi nu a mai scris ceva cu adevărat bun de ani de zile, iar Henslowe, disperat să nu îi fie închis teatrul, pune la bătaie tot ce are pe noua comedie a lui Shakespeare, „Romeo şi Ethel, fiica piratului”.
Doar că piesa se află ascunsă bine în capul lui Shakespeare, adică nici măcar nu a fost scrisă. Între timp, Lady Viola, deşi pe cale să se mărite, se îndrăgosteşte de Shakespeare. Trăind cu patimă povestea de dragoste, Shakespeare reuşeşte să termine piesa, pe care o transformă într-o tragedie: „Romeo şi Julieta”.
Filmul culminează cu prestaţiile de excepţie ale actorilor Joseph Fiennes şi Gwyneth Paltrow şi coloană sonoră magnifică.
10. „Amélie„
„Fabulosul destin al lui Amelie Poulain„ este o poveste plină de farmec a unei fete care, neputându-se adapta la realitatea lumii înconjurătoare, îşi creează un univers personal, în care fiecare personaj banal capăta pentru ea o aură aproape mitologică.
Amelie este diferită. Cu o mamă nervoasă şi permanent stresată, tatăl – un medic distant şi indiferent, Amelie are un singur prieten – un peştişor sinucigaş.
Ea asistă cu groază la dispariţia peştişorului ei pe canalul Senei, mama care moare pe pavajul de la Nôtre-Dame, şi tatal deprimat care îşi revarsă toată afecţiunea asupra unui pitic de gradină.
Cu o viaţă plictisitoare, ea va ajunge chelneriţă în Montmartre, însă până într-o zi, când va descoperi o cutie cu amintiri din copilăria unui necunoscut, care o va fascina. Atunci totul se schimbă iar viaţa lui Amelie abia începe.