Jurnaliştii publicaţiei engleze „The Independent”, inspiraţi de cartea lui Tom Wilkinson „Bricks & Mortals: Ten Great Buildings and the People They Made”, au realizat un top al celor mai impresionante zece clădiri din lume pe baza sugestiilor venite de la jurnaliști și membri ai societății civile.
Astfel, pe primul loc în această listă figurează Pantheonul din Roma, la bază un templu păgân, transformat ulterior într-o biserică creştină. Cupola este o capodoperă a ingineriei romane, fiind cea mai impunătoare construcţie de beton până în secolul al XX-lea şi cea mai mare boltă fără susţinere din lume până prin anul 1960.
Pe locul doi se află mănăstirea medievală Rocamadour. Rocamadour este un sat cu numai 600 locuitori din sud-vestul Franţei, din apropiere de Toulouse, care atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori. Succesul este asigurat pe de-o parte de poziţia extrem de spectaculoasă, pe o stâncă, şi de încărcătura spirituală ce l-a transformat în punct de pelerinaj.
Cea mai impresionantă a treia clădire din lume este considerată Clădirea Parlamentului României din Bucureşti. În ciuda poziţionării ei fruntaşe, englezii o descriu drept „hidoasă, dar oarecum impresionantă”.
Mezquita de Cordoba (construită ca moschee și transformată ulterior în catedrală), se situează pe poziția a patra.
Este urmată de Biblioteca Universității Cambridge, care deţine, pe lângă o colecţie uriaşă de peste 8 milioane de volume, şi o arhitectură deosebită.
Castelul Neuschwanstein din Germania ocupă locul al şaselea. Acesta nu numai că a devenit simbol al ţării din punct de vedere turistic, dar a fost inclus şi în „Cele 7 noi minuni ale lumii”.
Capela de la Kings College din Cambridge, care se situează pe locul şapte, este una dintre cele mai cunoscute biserici din lume pentru că de aici se difuzează în fiecare an slujba de Crăciun a celor Nouă Pilde şi Colinde. Este, dea semenea, şi unul dintre cele mai frumoase exemple britanice de arhitectură gotică.
Catedrala Saint Paul din Londra este un obiectiv turistic de clasă mondială care se înscrie între cele mai vizitate puncte ale celui mai mare oraş din Anglia, aşa că nu este de mirare că englezii au considerat că merită să se claseze pe locul opt al clasamentului.
Perlă a artei musulmane în India și una dintre cele mai cunoscute siluete ale arhitecturii mondiale, Taj Mahal-ul este una dintre cele 7 minuni noi ale lumii. Așa cum spunea poetul englez Edwin Arnold, Taj Mahal-ul „nu este un monument de arhitectură, ci este dragostea unui împărat încrustată în marmură”!Astăzi, la câteva sute de ani de la construcţia lui(care a durat 22 de ani, între 1631 și 1653), se poate spune fără niciun dubiu că Taj Mahal-ul este cel mai frumos și mai bine păstrat mormânt din lume.
Catedrala catolică din Liverpool ocupă locul 10 în topul întocmit de jurnaliştii englezi.
(Sursa foto: Thinkstock, Northfoto)