Ospătarii au o faimă a lor. Exagerat de amabili sau extrem de neglijenţi, ampla tipologie a chelnerilor care te întâmpină în restaurante a servit şi ca subiect pentru bancuri.
Iar ca să îţi demonstrăm că şi bancurile au un fundament real, îţi dezvăluim câteva tipologii de chelneri pe care le-am întâlnit.
1. Tipul grandomanului
Nu este uşor să îţi dai seama că ai de-a face cu o persoană îngâmfată. Ea va face tot posibilul să se facă neplacută.
Din diverse motive – megalomanie, frustrare poate -, acest tip de chelner este ori nervos, ori înfumurat.
Îl vei recunoaşte după aerul snob cu care te întâmpină, te va contrazice dacă nu va găsi rezervarea, argumentând că „ sistemul nu dă greşi” , te va corecta dacă vei stâlci pronunţia specialităţii franţuzeşti sau te va convinge că ai comandat exact ce ţi-a adus, chiar dacă ai alergie la piper.
El va striga tot timpul, cât mai tare, după ajutorul de ospătar în aşa manieră încât să observi că nu doar directorul are subalterni, ci şi el. Şi pentru că este mai mare în funcţie, tot el este şi responsabil cu formarea lui, aşa că nu va ezita să îl apostrofeze în faţa clientului dacă situaţia o va cere.
2. Tipul neglijent
Chelnerii „ ezitanţi” sunt aceia care te evită pe cât posibil, făcând un fel de joc, ca cel în care participanţii trebuie să reziste cât mai mult tentaţiei de a vorbi unul cu celălalt.
Este probabil totodată ca ospătarii să apeleze la o tactică de marketing: cu cât clientul va reuşi să îşi stăvilească mai mult setea, cu atât chelnerul va reuşi să stimuleze volumul cererii (două limonade în loc de una). Sau îţi testează pur şi simplu răbdarea, aşteptând să te ridici şi să pleci pentru că oricum nu are dispoziţie astăzi.
Pe de altă parte, flanează prin împrejurimi – niciodată apropiindu-se suficient de tine ca să îl poţi trage de mânecă -; curăţă obsesiv scaunele, tacâmurile, paharele, aşezate de altfel riguros exact pe masă, şi deretică răbdător celelalte mese din jur.
3. Tipul neîndemânatic
Ca să nu piardă timpul, acest tip de chelner face performanţa de a memora toată comanda unei mese de 12 persoane fără să noteze în carneţel.
Trebuie să te hotărăşti din timp ce vrei să comanzi, iar dacă te răzgândeşti va începe să bată din picior, pentru că nu îşi permite să piardă timpul.
Chelnerul neîndemânatic va fi întotdeauna pe fugă, apropiindu-se ca o rafală de masa ta, clătinând farfuria sau prăpădind vinul pe faţa de masă.
Îşi va prezenta apoi nonşalant scuze, presupunând că ve înţelege că a greşi e omeneşte, în plus, realizezi, desigur, cât de solicitantă este munca asta.
4. Tipul absentului
La polul opus se află ospătarul absent, mereu în întârziere, care îţi acordă timp suficient să înveţi meniul, asta doar dacă îl găseşti pe masa alăturată.
Pentru el este o onoare să fie solicitat, altfel va da impresia că nu este suficient de ocupat şi că stă degeaba.
După ce te-ai decis, apare alene şi anunţă că bucătăria este închisă. Sau îţi va prezenta celelalte specialităţi doar dacă îi vei adresa întrebări retorice despre ce conţin preparatele; nu are chef să facă recomandări, iar dacă insişti să afli ce este „ gullab jammun” nu îţi rămâne decât să testezi.
Acest tip de chelner se remarcă prin atitudinea extrem de răbdătoare. Doar după ce ai parcurs întreg meniul îţi va spune că felul de mâncare nu se prepară în acea zi. Şi nici următorul.
Are în schimb un tabiet pe care nu îl uită niciodată: el îţi va aduce mai întâi ciorba şi apoi tacâmul.
Nu în ultimul rând, va avea grijă să uite să îţi aducă şi restul.
5. Tipul vorbăreţului
Mereu zâmbitor, dornic să îţi vorbească despre apologetică sau orice altceva, el nu va ezita să intervină atunci când, trecând pe lângă tine, te va auzi discutând despre un subiect care îl pasionează.
Îi place să intre în vorbă, se angajează în discuţii dintre cele mai diverse, de la politică la sport, şi este bucuros să îşi informeze clienţii despre ultimele ştiri.
Aşteaptă doar să îi oferi momentul potrivit să îşi facă intrarea, aşa că dacă îl întrebi de cel mai vechi vin din cramă, îţi va povesti toată tradiţia lui, de la soiul de struguri, la modul de frementare şi până la podgoriile Italiei.
Foto: Shutterstock