TIFF 2010 la final

.

Zece zile pline de programe speciale şi filme remarcabile, TIFF-ul nu şi-a epuizat surprizele în ultimele zile, rezervând cinefililor momente memorabile şi în ultimul weekend de desfăşurare.
Cu filme străine şi româneşti, lansări de carte şi festivaluri muzicale, Festivalul şi-a încheiat ediţia în forţă.

Un film impresionant, extrem de aşteptat, „ Aviatoarea din Kazbek” a fost proiectat vineri, în prezenţa regizoarei al regizoarei Ineke Smits.
Filmul prezintă un batalion de georgieni care este încartiruit pe o insulă olandeză, iar obiceiurile lor nefamiliare aduc culoare în viaţa unei tinere localnice. În mijlocul luptei georgienilor împotriva trupelor germane, aceasta evadează din sufocanta realitate învăţând să aibă încredere în propria fantezie.

Sămbătă, la Cinema Republica, cea mai recentă producţie a regizorului Radu Gabrea, „  Mănuşile roşii„, a fost proiectat în premieră absolută, în prezenţa regizorului .

Acţiunea filmului se desfăşoară în anul 1957, când regimul comunist din România iniţiază un lanţ de arestări şi procese în încercarea de a suprima orice iniţiativă revoluţionară în ţară.

Filme româneşti aniversare

Zilele Filmului Românesc au rulat la foc continuu în ultimele zile, cu cinci super producţii autohtone şi scurt-metraje irezistibile.

Astfel, spectatorii au putut urmări debutul regizoral în lung metraj al lui Constantin Popescu, „ Portretul luptătorului la tinereţe”, prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin 2010.

Filmul descrie povestea unui grup de oameni curajoşi care s-a opus regimului comunist prin rezistenţă armată. Povestea unei lupte care a devenit un scop în sine, cu un inamic mereu în alertă şi cu arestări care aproape întotdeauna duceau la tortură şi la moarte.

Puşi în faţa unui retrospective a evoluţiei României, cinefilii au fost invitaţi să râdă apoi la proiecţia documentarului „ Dacia, dragostea mea”, în regia lui Ştefan Constantinescu şi a lui Julio Soto, a fost, un portret comic de la perioada comunistă şi până la vremurile prezente.

De asemenea, Ursus Open Air a fost gazda proiecţiei speciale a filmului „ Declaraţie de dragoste”, regizat de Nicolae Corjos. În prezenţa regizorului şi a actorilor Adrian Păduraru şi Camelia Zorlescu, filmul celebrează 25 de ani de la premiera acestui love-story autohton.

Un alt film care şi-a pus amprenta asupra cinematografiei autohtone, „ Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, a fost proiectat în prezenţa actriţei Ileana Popovici, la împlinirea a 40 de ani de la lansare.

Ateliere despre modă şi film

Iubitorii de film au avut ocazia să participe la un masterclass special susţinut de laureatul celei de-a noua ediţii a festivalului, regizorul german Wim Wenders, precum şi la un  atelier despre modă şi film, susţinut de Oana Păunescu, creator de costume de film.

Nu în ultimul rând, la TIFF Meeting Point au fost lansate două cărţi de film, colecţia de cinema „ ARTA 007″, a editurii IBU Publishing, şi „ Mircea Veroiu. Ultima vară a tinereţii”, semnată de Silvia Kerim.

Nu au lipsit nici momentele muzicale din Festivalul de film. Astfel, în cadrul Alterna TIFF, cinefilii s-au delectat cu concerte de senzaţie susţinute de trupe cunoscute precum Relative, Tolouse Lautrec, The Amsterdams sau Indiescouts.

Iar invitaţii speciali nu au lipsit nici în ultimele zile de la Cluj. Câştigătorul Trofeului Transilvania de anul trecut Corneliu Porumboiu (pentru filmul „Poliţist, adjectiv”), Florin Piersic jr , protagonistul spotului TIFF 2010, şi actriţa Dorina Lazăr, laureata Festivalului pentru Întreaga Carieră, au închis Festivalul de la Cluj.

Foto: PR

    
Vedete din Romania Vedete internationale