Cu Mark Zuckerberg, realizatorii filmului The Social Network/Reţeaua de socializare merg pe burtă, ca atunci când ştii că inamicul e în apropiere. Creatorul…
… Facebook-ului e, la urma urmei, cel mai tânăr miliardar de pe planetă şi o poveste ambiguă ca a lui are nevoie de mănuşi albe. În plus, cine s-ar simţi în largul său văzându-se pe ecran, după ce viaţa i-a fost documentată amănunţit, la doar 26 de ani?
Cine e totuşi Mark Zuckerberg? Un geniu într-ale programării, puţin antisocial şi deloc preocupat de bani, ci mai degrabă de influenţa pe care ţi-o dau? Un tip ascuns, care gândeşte la rece prieteniile, ca şi afacerile, şi e capabil de lovituri neaşteptate pe la spate, chiar şi celui mai bun prieten? Un tip naiv, dar talentat, luat de valul invenţiei sale şi al succesului? Un pic din toate? Filmul lui David Fincher (Fight Club, Zodiac, Stranie poveste a lui Benjamin Button, ) nu-ţi dă nimic negru pe alb. Poate pentru că nici scenaristul Aaron Sorkin nu i-a dat de urmă personajului său, un om al momentului despre care circulă la fel de multe legende ca despre Iulius Cezar.
Mark Zuckerberg (26 de ani) nu a ieşit public în legătură cu această versiune neautorizată a poveştii despre crearea Facebook-ului – bazată pe cartea „The Accidental Billionaires”, de Ben Mezrich – din cauza unei legi nescrise a PR-ului care stipulează că gestul va acţiona complet în favoarea filmului.
O publicitate de care producătorii de la Sony Pictures sperau să aibă parte, potrivit „The Hollywood Reporter”. Singura precizare pe care a făcut-o prin intermediul directorului său de comunicare a fost scurtă şi decisă: „Este o ficţiune”. În perioada dinaintea lansării filmului, Zuckerberg a dat un amplu interviu pentru „The New Yorker”, o altă mişcare menită să contracareze ce urma să apară pe ecrane.
Însă ce apare pe ecrane nu funcţionează nici în favoarea, nici în defavoarea lui. Aaron Sorkin îi întinde chiar mâna tânărului miliardar, inventând o iubită (Rooney Mara) care-l părăseşte şi pe care Zuckerberg încearcă s-o uite creând o reţea de socializare restrânsă iniţial la campusul Harvard. Un motor sentimental, aşadar, care să îndulcească puţin povestea clasică despre lăcomie, trădare şi lipsa de scrupule în afaceri care urmează.
În 2003, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) sparge reţelele căminelor din exclusivistul campus Harvard şi copiază fotografiile fetelor pentru a crea un site cu figurile lor, facemash.com, pe care băieţii să dea note. În tabăra masculină, ideea ultra-misogină are un succes nebun şi, foarte curând, autorul ei e chemat la direcţiune şi sancţionat pentru iniţiativa sexistă şi pentru spartul codurilor.
Filmul rulează de vineri, 29 octombrie, în cinematografele din România.