Cu mai puţin de 7 zile înainte celor mai aşteptate premii cinematografice, ultima sută de metri din cursa pentru Oscar aduce obstacole şi provocări pentru unii dintre concurenţi.
Şi în acest an nominalizările la Premiile Oscar au fost animate de câteva controverse neobişnuite. După ce unul dintre directorii casei de producţie Voltage – compania care a produs „The Hurt Locker„ – a recurs la campanii mai puţin loiale faţă de principalul său concurent, „Avatar„ .
Cu toate că drama despre războiul din Irak, regizată de Kathryn Bigelow, pare să fie favorită printre ceilalţi candidaţi, producătorul francez Nicolas Chartier a încercat să convingă membri juriului să voteze în favoarea unui „film independent” în detrimetrul „unui lungmetraj care a costat 500 de milioane de dolari” , a scris acesta într-un e-mail.
Această referire evidentă la filmul lui James Cameron, „Avatar” , care este şi principalul concurent al „The Hurt Locker„ – ambele pelicule primind câte nouă nominalizări la cea mai importantă categorie – a făcut mare vâlvă la Hollywood.
Intenţia de a-i „sufla” premiul lui Cameron ar putea în schimb să îi aducă prejudicii fostei sale soţii, Kathryn Bigelow.
În urma furorilor care s-au iscat în cetatea filmului din Los Angeles, acesta s-a văzut nevoit să îşi ceară scuze pentru mesajul său, pe care l-a descris ca fiind „ nepotrivit şi stupid” .
„Mesajul meu a fost deplasat şi străin de spiritul de sărbătoare a cinematografiei care însoţeşte această decernare de premii. A fost mai mult decât o greşeală, atât personală, cât şi profesională, să va cer să îi determinaţi pe alţii să voteze un anumit film, dar şi să comentez un altul aflat în această competiţie” , a mărturisit Chartier.
„ Am trimis acest mesaj extrem de nepotrivit datorită pasiunii pe care o port filmului pe care l-am produs, deşi ştiam că regulile Academiei de Film interzic acest lucru. Naivitatea mea, ignorarea regulilor şi intenţia mea stupidă de care am dat dovadă, pentru prima oară când am fost nominalizat la Oscar, nu justifică deloc comportamentul meu, pe care îl regret foarte mult” , a declarat producătorul francez.
Nicolas Chartier, absenţă motivată de la Oscar (update)
Puţin întârziat, răspunsul Academiei Americane privitor la incident a venit ieri, anunţând că va aplica sancţiunile care se cer în astfel de cazuri.
Astfel, comitetul executiv al Academiei a interzis participarea producătorului Nicolas Chartier la Gala decernării premiilor, acesta urmând să urmărească duminică seară show-ul la televizor .
În tot acest timp, presa de specialitate s-a arătat sceptică cu privire la vreo sancţiune drastică împotriva filmului „ The Hurt Locker” , cu atât mai mult cu cât incidentul a survenit doar cu câteva zile înainte ca juriul să termine de numărat buletinele de vot, marţi.
Potrivit criticului de film Tom ONeil, aproximativ trei sferturi dintre buletinele de vot erau deja expediate în momentul acestui incident, spune acesta.
„Părerea generală este că totul este deja decis şi că acest scandal nu poate cauza un eşec al filmului. Durează mult până o astfel de „poveste” să fie luată în considerare de către Academie. Concluzia este că „The Hurt Locker” are deja „premiul în sac” şi nici aceste probleme nu îl vor exclude din competiţie” , nota criticul în rubrica sa din Los Angeles Times.
Pe aceeaşi premisă au mers şi alţi critici de film, astfel că analizele acestora indicau duminică trecută filmul lui Kathryn Bigelow câştigătorul sigur al celui mai important premiu Oscar.
La categoria „cel mai bun film” sunt nominalizate „Inglorious Basterds” de Quentin Tarantino, „Up In The Air”, drama „The Blinde Side”, „Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”, „A Serious Man”, în regia fraţilor Coen şi drama britanică „An Education”.
Ceremonia va avea loc duminică seară, la Kodak Theatre din Hollywood, legendarul cartier al cinematografiei americane din Los Angeles, şi va fi transmisă în direct de postul TV HBO, luni, 8 martie 2010, de la ora 3:00.
Foto: NorthFoto