Fizicianul german, cea mai strălucită minte a secolului XX, şi-a scris propria „Teorie a fericirii", oferind-o ca bacşiş. Da, aii citit bine, drept bacşiş.
În 1922, Albert Einstein se afla într-un turneu în Japonia pentru a susţine mai multe conferinţe. Ştia că a primit Premiul Nobel pentru Fizică, dar nu a putut participa la ceremonia de la Stockholm.
Einstein era cazat la hotelul Imperial din Tokyo, când un curier a venit să-i aducă un mesaj. Nu se ştie sigur dacă mesagerul japonez a refuzat un bacşiş în bani sau dacă fizicianul nu avea bani mărunţi în acel moment, dar adevărul este că el a vrut să-i mulţumească pentru serviciul său, oferindu-i două bilete cu mesaje scrise de mână.
Aceste două bucăţi de hârtie cu semnătura lui Einstein conţineau „formulele lui de fericire”, în viziunea savantului. Una dintre ele era: „O viaţă simplă şi liniştită aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului într-o nelinişte constantă”, scrisă pe o foaie cu antetul hotelului. Cealaltă era un text mai scurt scris pe o foaie simplă de hârtie: „Unde există o dorinţă, există un drum”.
Moștenitorul acestui curier, care a preferat să rămână sub protecția anonimatului, a povestit că Einstein i-a avertizat ruda să păstreze cele două bilete. „Poate că, dacă ai noroc, aceste notițe vor deveni mai valoroase decât bacșișul în sine”, i-a transmis Einstein destinatarului
Necunoscute până acum de cercetători, aceste notițe au fost autentificate de casa de licitație Winner’s. Cu toate că nu au nicio valoare științifică, aceste bilete ar putea contribui „la o mai bună înțelegere a reflecțiilor personale ale lui Einstein, al cărui nume a devenit sinonim cu geniu”, spune Roni Grosz, responsabil de cea mai mare colecție de arhive ale fizicianului de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
„Cele două documente semnate de Einstein sunt cele mai interesante obiecte pe care le avem în acest lot. Moştenitorii curierului au decis să le liciteze şi astfel au ajuns la noi”, a declarat Efe Raziel Seckbaj, editor al catalogului Casei de licitaţii Winner’s.