Alegerea unui vin de calitatea nu este uşoară! Dar pentru că de cele mai multe ori este întâmplătoare, somelierii ne spun care este „bunul- gust”…
în materie de vin şi ce trebuie să ai în vedere ca să alegi un vin bun, în armonie cu tendinţele din acest an.
Vinurile româneşti, printre cele mai bune din lume
Nici Sauvignon Blanc, nici Chardonnay, ci vinul alb din Banat a fost declarat cel mai bun vin alb din lume, potrivit degustătorilor de la „Vinalies Internationales”, cel mai prestigios concurs de gen din Franţa.
Licoarea din podgoriile Recaş a fost aleasă din 3.300 de alte vinuri din lume, iar în afară de acesta, degustatorii internaţionali au fost cuceriţi şi de vinurile produse în podgoriile Murfatlar şi Fetească Neagra de Segarcea. Aşadar, când mergi data viitoare în supermarket, acordă mai multă atenţie şi vinurilor româneşti.
Vinurile – desert, din nou pe gusturi
Dacă nu eşti mare amatoare de vin şi preferi mai degrabă unul care seamănă a lichior, nu trebuie să te simţi ca şi cum ai bea sirop, pentru că vinurile dulci revin în tendinţe.
Extrem de dulce – cu peste 50 de grame de zahăr pe litru – şi intens la culoare, vinul te cucereşte cu un buchet aromat de fructe, în stilul vinurilor de Porto, şi sunt mai versatile decât crezi.
Fie că sărbătoreşti cu un tort de ciocolată, fie că mergi la o pizza ori serveşti musafirii cu brânză eleveţiană, vinul dulce este la fel de nimerit pentru toate dintre aceste gustări.
Organic sau bio, vinul care nu dăunează sănătăţii
Iată că şi atunci când vine vorba de alcool, oamenii sunt grijulii la sănătatea lor. Mai scump, dar mai sănătos, vinul organic câştigă tot mai mult teren în faţa celui clasic.
Vinul organic este realizat din struguri netrataţi cu substanţe chimice şi cu tehnologii nepoluante. Pentru ca vinul să ajungă organic, plantaţia nu trebuie să fie tratată cu pesticide timp de cel puţin trei ani, fiind recomandate îngrăşămintele naturale.
Vinul portughez ia locul celui franţuzesc
Alvarinho, Moscatel sau Tempranillo sunt tot mai apreciate de consumatorii de vin din toată lume, care, se pare, a surclasat vinurile franţuzeşti şi italieneşti, care nu se mai bucură de acelaşi interes ca până acum.
Vinurile de Porto sunt extrem de aromate, dulci şi licoroase, fiind caracterizate ca având o personalitate aparte şi o mineralitate deosebită.
Cele mai bune, dar şi mai scumpe, sunt cele clasice (Vintage Ports), făcute din struguri dintr-o singură recoltă şi îmbuteliat în maxim 2 ani.
Foto: Shutterstock