O locuință nouă este, de departe, cea mai importantă investiție pe care o putem face. Cu toate astea, nu întotdeauna găsim casa perfectă, dotată cu tot ce-i trebuie, și, dacă nu este nouă, măcar renovată de curând. Când faci pasul acesta și te prinde iarna din urmă, trebuie să știi ce soluții ai la îndemână atunci când locuința ta are unele lipsuri care se remediază într-un timp mai lung.
Ca să poți locui cât mai confortabil, ai nevoie de trei lucruri extrem de importante: căldură, apă caldă și o atmosferă plăcută. Iată ce soluții poți aplica în locuința ta dacă nu ai încă o centrală termică, dacă nu ai încredere în rețeaua centrală de încălzire sau, pur și simplu, preferi să ai mai multe opțiuni la îndemână:
1. Un boiler electric
Apa caldă într-o locuință este o necesitate care nu mai are nevoie de introducere sau explicații, dar ce te faci atunci când abia te-ai mutat într-un apartament fără centrală termică sau fără apă caldă de la rețeaua centrală? Altă situație des întâlnită este cea în care locuința nu este încă racordată la rețeaua de gaze, așa că trebuie să ai soluții alternative, mai ales când iarna bate la ușă.
Centrala termică sau cea pe lemne este o soluție potrivită pe termen lung, dar este costisitoare, iar lucrările sunt de durată, pentru că trebuie instalată o întreagă rețea de conducte. Poți opta, însă pentru un boiler electric. Are dimensiuni reduse, încălzește apa instantaneu și poate fi instalat doar acolo unde este nevoie de el, în baie sau în bucătărie.
2. Un calorifer mobil
Dacă lipsește centrala termică, pentru încălzirea locuinței te poți baza pe rețeaua de termoficare a orașului, dar sunt mari șanse să ai probleme chiar atunci când ți-e lumea mai dragă. De exemplu, atunci când afară temperaturile au scăzut cu mult sub zero grade. E bine să ai mereu o soluție de rezervă, până când vei avea ocazia și fondurile necesare pentru o investiție de durată.
Un calorifer care poate fi mutat dintr-o încăpere în alta, în funcție de nevoile tale, este cea mai bună alegere atunci când îți lipsește încălzirea centrală. Pe piață sunt multe modele eficiente de calorifere – unele sunt electrice, altele conțin ulei, altele folosesc un sistem pe halogen – așa că trebuie să alegi unul potrivit pentru locuința ta. Sau chiar mai multe, în funcție de numărul încăperilor pe care vrei să le încălzești simultan.
3. Perne anticurent
Într-o locuință care nu a mai fost renovată de multă vreme, pierderile termice sunt principala problemă pe timp de iarnă. „E curent” este una dintre cele mai des întâlnite replici, iar situația poate da dureri de cap pe termen lung. Dacă ușile și, mai ales, ferestrele nu au mai fost verificate și echilibrate de ani de zile, vei avea parte de câte o adiere rece prin casă mai tot timpul, nu doar când afară este viscol.
Dacă nu ai timp sau fonduri să chemi o echipă de specialiști care să recalibreze ferestrele și, eventual, să schimbe geamurile termopan, poți să scapi de problema curentului cu ajutorul unor perne anticurent. Mai sunt numite și protecții anticurent și se așază pe podea, în dreptul ușilor și pe pervaz, în dreptul geamurilor.
Dacă ții cont de cele trei idei prezentate mai sus, te vor ajuta să treci cu bine peste iarnă fără să investești sume mari de bani într-o centrală termică și fără să te încrezi prea mult în rețeaua termică din orașul tău. Cu toate astea, este recomandat să cauți o soluție potrivită pe termen lung imediat ce a venit primăvara.
Sursa foto: Shutterstock