Superstiţii de Sfântul Andrei

.

Ce poti să faci cu nouă ceşti de porţelan umplute cu apă, două oglinzi şi un mănuchi de usturoi in noaptea de 29 noiembrie? Probabil că multe dintre voi aţi ghicit deja despre ce e vorba.
 Cunoscută pentru numeroasele obiceiuri şi superstiţii din toate zonele ţării, fiecare cu specificul ei, Ovideniiile sau Sântandrei este sărbătoarea care coincide calendaristic cu ultima zi din lună. Se pare că Sf. Andrei a fost şi primul apostol care a ajuns pe tărâm românesc, motiv pentru care este trecut in caledarul ortodox drept Ocrotitorul spiritual al României.

Dacă eşti superstiţioasă, trebuie să ştii că noaptea Sfântului Andrei e momentul propice pentru a-ţi vedea ursitul. Dintre toate superstiţiile legate de acestă sărbătoare cele mai multe par să fie dedicate iubirii. Mai mult, noaptea Sfantului Andrei este noaptea perfectă pentru magie şi vrăjitorii.

Blond,cu ochii negri şi marimea mare la pantof, agricultor, inginer, parapsiholog sau it-ist, daca e să fie al tău, îţi va apărea zâmbindu-ţi în oglindă, în toata splendoarea lui. Tot ce trebuie să faci e să aştepţi miezul nopţii şi să rămâi trează, cu ochii aţintiţi în oglindă.

Eşti nerăbdătoare dar ai prefera totuşi să dormi, atunci trebuie sa ştii ca mai exista o şansă să iţi vezi ursitul in noaptea de Sf. Andrei. Pentru tine a venit timpul să foloseşti setul de ceşti din porţelan pe care l-ai primit de la fostul  iubit. Asadar, dacă vrei să ştii cum stai cu dragostea măsoară în noaptea de Ovidenii nouă ceşcute umplute cu apă şi varsă-le într-un vas pe care îl pui lânga o icoană. A doua zi, aceleaşi ceşcuţe trebuie să fie umplute din nou cu apa rămasă în vas. Tradiţia spune că dacă fetele nemăritate reuşesc să umple toate cele nouă ceşcuţe cu apă ,atunci vor avea noroc şi se vor mărita. În schimb, dacă pe fundul vasului nu mai rămâne nicio picatură de apă, înseamnă ca norocul nu le surâde.

Dacă nu ai un set de ceşcuţe potrivite pentru acest ritual, atunci fugi la magazin şi cumpără  o pungă cu grâu. Trebuie să ştii că din toata punga nu vei avea nevoie decât de 41 de boabe de grâu pe care ţi le vei aşeza sub pernă înainte să te culci. Dacă ţi-a venit vremea de măritiş, atunci vei visa cum cineva va încerca să-ţi fure grâul în somn. Dacă vei avea un somn liniştit, atunci e semn că iubirea nu e de partea ta anul acesta.

Dacă  ai ratat Halloween-ul american, nu trebuie să te întristezi. Tot tradiţia spune că în Ajun de Sf Andrei, strigoii şi vârcolacii ies din morminte şi îi pedepsesc pe cei care nu au ţinut sărbătorile de-a lungul anului. Probabil că ai vazut şi tu celebrele filme de Hollywood cu vârcolacii care se îndrăgostesc de fetele singure. Strâns legată de superstiţiile care privesc Ovideniile este şi povestea  pricoliciului, omul cu coadă, născut dintr-o relaţie incestuoasă. Se spune despre ei că se hrănesc cu vite sau chiar copii şi că răspândesc boli, odihnindu-se noaptea pe pieptul celor adormiţi.  Aşa că dacă te ştii singură, poate ar fi mai bine să nu te încumeţi la drum şi să stai cuminte în casă până se luminează de ziuă.

Ca măsură de protecţie, ar fi bine dacă seara înainte de culcare ai întoarce toate cănile pe care le ai în bucătărie cu gura în jos şi ai găti cât mai multe mâncăruri cu usturoi. Este de ştiut faptul că mirosul de usturoi şi tămâie ţin la distantă spiritele rele şi le impiedică să-ţi facă vreun rău. În plus, ai grijă ca în Ajunul Sfântului Andrei să nu mături, să nu arunci gunoiul afară,să nu te piepteni şi nicidecum să dai bani împrumut, pentru a nu rămâne in pagubă tot restul anului.

Vrei să ştii dacă  Făt-Frumosul tău va avea noroc de un an îmbelşugat?

Apucă-te de semănat grâu în recipiente mici sau pune în apă o crenguţă de vişin şi aşteptă să vezi dacă înfloreşte până de Craciun. Dacă grâul semănat de tine încolteşte până de sărbători, atunci e semn de abundenţă şi prosperitate , aşa că îi poţi cere la schimb cardul pentru cumpărăturile din mall. Vezi cum se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei!

Tot în noaptea de Sf. Andrei ai ocazia să vezi şi cum se prognozeaza iarna care va urma. Bătrânii spun că dacă cerul e senin şi e lună plină, atunci iarna va fi blândă, în schimb dacă cerul e înnorat, iarna va fi geroasă şi grea.

Pentru a prinde mai mult curaj în lupta cu vârcolacii, strigoii şi pricolicii, cei care poartă numele de Andrei, respectiv  Andreea, trebuie  să stie că, însăsi etimologia numelor lor îi protejează de pericole. Aşadar, prenumele „ Andreas”  este un nume masculin,  de provenienţă  grecească, iar în limba română înseamnă „  razboinic”.

În România, numele de Andrei sau Andreea este unul dintre cel mai des întâlnite. Peste 130.000 de români îşi aniversează ziua onomastică, 88.054 dintre aceştia fiind bărbaţi şi 42.310 femei.

Foto: Shutterstock

Ultima modificare mai 27, 2021 10:40 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale