Conspirațiile care sugerează că tehnologia 5G ar fi dăunătoare pentru oameni împânzesc internetul, însă studiile demontează aceste conspirații.
Două studii recente gestionate de Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (ARPANSA) și de Swinburne University of Technology din Australia au analizat 138 de studii anterioare și au analizat peste 100 de experimente, pentru a descoperi posibilele pericole pe care le poate avea tehnologia 5G.
Experții au descoperit astfel că nivelul de radiații 5G la care sunt expuși oamenii este unul perfect sigur. Analizând datele legate de mutațiile celulare și modul de expresie al genelor în relație cu radiațiile 5G, experții nu au putut găsi dovezi care să arate că acestea din urmă ar avea vreun efect negativ asupra corpului uman.
„În concluzie, un studiu al tuturor cercetărilor [pe acest subiect] nu a oferit vreo dovadă substanțială că undele radio de frecvență joasă, precum cele ale rețelei 5G, ar prezenta vreun pericol pentru sănătatea umană”, a explicat Ken Karipidis, director asistent la departamentul Asessment and Advice de la ARPANSA, conform Science Alert.
Citește și: Ce efecte ar putea avea instalarea și utilizarea rețelelor 5G în România. S-ar putea crea peste 250.000 de locuri de muncă
Cu această ocazie, ARPANSA a actualizat standardele cu privire la ce limite de unde radio care țin de comunicarea fără fir sunt acceptabile. Astfel, expunerea la radiațiile WiFi este de 100 de ori mai mică decât cea prevăzută de standardele ARPANSA, pe când expunerea la radiațiile de la telefoane este de 500.000 mai mică.
Cercetătorii au subliniat însă că îngrijorările cu privire la noile tehnologii sunt valide și de înțeles – cu toate astea, dovezile existente nu arată că ar exista riscuri când vine vorba de tehnologia 5G. Conspirațiile care există se datorează rețelor de social media, potrivit experților.
„Una dintre diferențele de acum o constituie resursele în ceea ce privește împărtășirea isteriei, așa că social media, în mod special, are o influență mult mai mare decât în trecut, și nu exista atunci când tehnologia 2G a apărut”, a subliniat directorul ARPANSA Sarah Loughran pentru ZDNet. „Așadar, oamenii erau îngrijorați, doar că nu aveau atât de multe platforme să își exprime îngrijorările, pe când acum există multe medii în care oamenii își pot împărtăși îngrijorările cu privire la această tehnologie”.
Foto: 123rf.com