Nu te-ai întrebat niciodată de ce, când însoțitorul de zbor se îndreaptă cu cartul de băuturi spre tine, primul gând care îți vine în minte este să comanzi un pahar de suc de roșii? Departe de a fi o simplă coincidență, pofta subită a călătorilor pentru această băutură are o explicație științifică.
Citește și – Sucul de roșii, remediul banal care «topește» kilogramele în plus
În 2010, Lufthansa a constat că sucul de roșii se află în topul băuturilor servite. Într-un an, compania distribuie 1,7 milioane de litri de suc de roșii, față de 1,6 milioane de litri de bere, băutură atât de populară în rândul germanilor. Un rezultat care i-a surprins chiar și pe oficialii companiei, dar care are o explicație cât se poate de clară și documentată științific.
Avioanele zboară la altitudine mare, presiunea din cabină este mică, iar umiditatea este redusă. Acești trei factori, puși împreună, se „joacă” cu percepțiile noastre gustative și olfactive. Sângele primește mai puțin oxigen, gâtul și nasul se usucă și, astfel, receptorii de gust și de miros devin mult mai puțin sensibili la acești stimuli.
Un alt studiu britanic, realizat în 2014, a subliniat impactul zgomotului produs de aeronave asupra percepției gustului. Nu degeaba spunem că mâncarea din avion are un gust fad.
„Zgomotul constant produs de motoarele avionului, ce poate depăși 85 de decibeli, este unul dintre factorii care determină percepția modificată a gustului alimentelor, atunci când mâncăm în avion”, afirmă cercetătorul britanic Robin Dando.
Participanții la acest studiu au testat gusturi diferite în timpul zborului, iar concluzia a fost că percepțiile de sărat și dulce sunt slăbite foarte mult. Singurul gust care nu este perceput diferit în timpul unui zbor cu avionul este unami, al cincilea gust după sărat, dulce, amar și acru.
- Daca vrei sa ai camara plina, invata sa faci bulion de rosii si suc de rosii!
Citește și – Roşiile negre, arma ta împotriva cancerului. Vezi unde le găseşti
Foto –123rf
Ultima modificare august 1, 2022 5:07 pm