Campania „Stop TOYING Around! – De UNDE ne vin JUCĂRIILE?” reprezintă eforturile comune ale unei coaliţii de organizaţii nonguvernamentale din Austria, Republica Ceha, Franţa, Polonia şi România, de a face lumina asupra situatiei lucratorilor care produc jucării în China.
În contextul crizei economice din 2009, ne aşteptam la un numar mare de concedieri în zona Pearl River Delta, unde majoritatea jucăriilor noastre sunt produse. Totodată este probabil ca abuzurile privitoare la orele de muncă suplimentară să se diminueze, datorită comenzilor reduse de producţie.
Fără un angajament ferm din partea brandurilor producătoare către îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, este aproape imposibilă existenţa unor progrese sustenabile în aceasta industrie.
Din acest motiv avem nevoie de AJUTORUL TĂU! Campania „Stop TOYING Around! – De UNDE ne vin JUCĂRIILE?” are drept obiectiv îmbunatatirea condiţiilor de munca în producţia de jucării si cresterea încrederii în propriile forte a lucrătorilor, pentru a fi capabili să pună capăt opresiunii, exploatării şi abuzului prezent în aceasta industrie, în special asupra femeilor.
Campania „Stop TOYING Around! – De UNDE ne vin JUCĂRIILE?” deţine patru categorii majore de activitati, prin care dorim să ajungem mai aproape de atingerea obiectivelor noastre: – Dorim să punem presiune pe companiile transnaţionale pentru a-şi asuma responsabilitatea asupra condiţiilor de muncă prezente în lanţul propriu de producţie şi pentru a se asigura că jucăriile lor sunt produse în condiţii decente de muncă. – Dorim să acordăm sprijin lucrătorilor, sindicatelor şi organizatiilor nonguvernamentale din tările producătoare de jucarii. – Ne propunem creşterea gradului de conştientizare printre consumatorii de jucării, prin oferirea de informaţii concrete referitoare la condiţiile de muncă din industria globală producătoare de jucării, cu scopul de a-i mobiliza în a-şi exercita drepturile de consumatori. – Totodată dorim explorarea tuturor posibilităţilor legale în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de muncă şi realizarea unor activităţi de lobby pentru o legislaţie care să promoveze condiţii de muncă decente si pentru legi care sa oblige guvernele si companiile să devină consumatori etici. Campania „Stop TOYING Around! – De UNDE ne vin JUCĂRIILE?” va avea următoarele cerinţe pe parcursul tuturor activităţilor derulate. Acestea vor fi dezvoltate în colaborare cu partenerii noştri din Hong Kong şi din China, pentru a reuşi astfel să dăm voce nevoilor reale ale lucrătorilor din regiune, privitor la condiţiile de munca şi nivelul de trai. – Legislaţia Muncii la nivel naţional trebuie respectată. – Muncitorii trebuie să primească contracte de muncă legale. – Eliminarea muncii depuse de copii. – Eliminarea discriminarilor de orice fel. – Asigurarea unui salariu de trai (nu doar salariul minim). – Eliminarea orelor suplimentare excesive. – Asigurarea unor condiţii de munca decente fără a pune în pericol siguranta şi sănătatea lucrătorilor. – Asumarea de către companii/branduri a responsabilităţii asupra propriilor lanţuri de producţie. – Oferirea de către companii/branduri catre publicul larg a unor informaţii transparente referitoare la lanţurile de producţie utilizate. – Companiile care deţin Coduri de Conduită, trebuie sa permita şi sa asigure realizarea unor audituri sociale independente prin intermediul initiativelor multi-stakeholder. – ICTI Care Process trebuie sa introduca un sistem de audit multi-stakeholder în vederea certificarii procesului. – O cerinţa majora a acestei campanii consta în existenţa unei monitorizari regulate a respectarii standardelor sociale minime. În momentul de fata, nu exista instituţii independente de monitorizare, care sa includa atât sidicatele, cât şi ONG-urile în monitorizarea companiilor.
„Codurile de Conduita ale companiilor şi auditurile interne de tipul check-list, nu sunt suficiente pentru a întari drepturile lucrătorilor, atâta timp cât companiile nu doresc să plăteasca preţurile reale care ar derivă din producerea produselor lor în compliantă cu propriile coduri de conduită.”, afirmă China Labour Watch în comunicatul de presă din August 2007.