Santorini – stil şi rafinament

.

Strânge-n buchetul atracţiilor sale esenţa Greciei turistice. La superlativ. Romantic, tradiţional, provocator, elegant şi plin de experienţe inedite.
Povestea insulei „de poveste“ începe odată cu vulcanul Santorini, care cu mult timp în urmă a redesenat geografia acelui colţ al Mării Egee. În urma unei erupţii de proporţii, care ar fi dus la dispariţia Atlantidei, mijlocul insulei s-a prăbuşit, formându-se astfel un golf pitoresc, plin de tradiţionalele bărci pescăreşti
ale grecilor şi, mai nou, de iahturi de toate tipurile.  Prezenţa lor nu e de mirare. Deşi Santorini dispune de un cochet aeroport, calea cea mai folosită de transport rămâne oglinda mării. Egeea se vede din orice loc al insulei, iar peisajele sunt superbe.

Insula îndrăgostiţilor

În zorii zilei sau după-amiază, când soarele se alintă molatic, aerul este răcoros, orizontul limpede, iar culorile mai pure ca niciodată. Albastrul intens al mării se contopeşte până la confuzie cu linia cerului, iar crestele vulcanice ale insuliţelor şi stâncilor din zonă aruncă reflexele verzi ale pinilor de creastă. E momentul de glorie al cupolelor şi zidurilor albe ale caselor şi bisericuţelor din zonă. Nicicând nu vom vedea un alb mai pur şi mai provocator. Pe la prânz, culorile se înmoaie şi o perdea fină de albastru spre gri acoperă zarea, iar formele îşi pierd uşor conturul clar şi limpede de dimineaţă. Puţin ameţit de soare şi de faimosul uzo cu apă rece, pragul dintre vis şi realitate devine şi el incert… În asfinţit, cerul se lasă colorat cu nuanţe dintre cele mai uimitoare, de la auriu, la portocaliu, mov sau roşu.

Ziua pe nisipul negru şi fierbinte…

Străzile micilor aşezări ale insulei sunt înguste, mărginite de garduri albe, cu porţi albastre. La fel ca şi ferestrele caselor. Din loc în loc, întâlneşti faimoasele muşcate roşii ale Greciei, puse pe pervazuri, pe scări sau chiar la intrări.
Dintre staţiunile cochete, câteva se remarcă în mod special. La Akrotiri, eşti fascinat de stâncile uriaşe ce ies din apă direct pe ţărmul Mării Egee. Coasta de est este locul preferat al iubitorilor de sporturi nautice, la mare cinste aflându-se schiul nautic şi surfingul. Tot aici, în Kamari, se află renumita plajă cu nisip negru, din cenuşă vulcanică.

… seara pe tocuri, clubberind…

Dar cea mai cunoscută aşezare a locului este capitala Fira. Construită pe stânci abrupte, este locul ideal pentru shopping şi clubbing. Terasele, restaurantele, cafenelele sau tradiţionalele taverne îţi ies în cale în cele mai neaşteptate locuri. Viaţa de noapte din Fira are şi ea partea leului. Discotecile şi cluburile sunt pline-ochi până-n zori cu turişti din toate colţurile Europei. Numai să te ţină tocurile şi make-up-ul de seară!

… şi dacă ai timp, câteva muzee

Pentru amatoarele de antichităţi, recomand   Muzeul Arheologic din Thera, unde poţi vedea exponate dintre cele mai vechi, din întreaga Grecie. Apoi, la sud de Fira dai peste colonia Akrotiri, care datează din preistorie. În Episopia Panaghia, găseşti o biserică bizantină din secolul al XIX – lea, iar la Muzeul Megaron Gyzi toată lumea admiră o frumoasă colecţie de vechi costume populare medievale.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton