Ştiaţi că… (Delta Dunării)

.

-  Stufărişurile ocupă 1.750 kilometri pătraţi, iar Delta Dunării este cea mai mare suprafaţă compactă de stufăriş de pe glob?

-   În Delta Dunării se întâlneşte cea mai mică …
-  Stufărişurile ocupă 1.750 kilometri pătraţi, iar Delta Dunării este cea mai mare suprafaţă compactă de stufăriş de pe glob?

-   În Delta Dunării se întâlneşte cea mai mică densitate a populaţiei din România, un locuitor la 30 de hectare? 87% din locuitorii Deltei sunt români, 10% – ruşi lipoveni, 2% ucraineni, iar 1% – alte etnii.

-    Sulina, singurul oraş din Delta Dunării este urbea situată la cea mai joasă altitudine din România şi totodată cel mai însorit teritoriu al României? De asemenea, Sulina este singurul oraş care are port atât la Dunăre, cât şi la Marea Neagră.

-    În Delta Dunării pot fi găsite două plante carnivore, otrăţelul de baltă şi aldrovanda? Aceste specii de plante şi-au dezvoltat capcane pentru că ele traiesc în ape unde există perioade când concentraţiile de azot şi fosfor sunt prea mici, astfel că ele îşi procură aceste elemente vitale din corpul prăzilor pe care le prind.

-    Delta Dunarii este cea mai bogată zonă piscicolă din România, cel mai mare peşte, un morun de 882 de kilograme, fiind pescuit în 1980 la Sfântu Gheorghe, iar cel mai mic peşte, cu o lungime de 3,2 cm, întâlnindu-se la Gura Portiţei? Peştele cu cea mai lungă migraţie care poate fi văzut în Delta este anghila. Exemplarele din aceasta specie străbat în şase luni 8.000 km până în Marea Sargaselor, unde se reproduc la o adâncime de 400 m şi apoi mor. Puietul ajunge inclusiv în Delta Dunării după 3-4 ani.

-    Singurele păduri de nisip din România se întâlnesc doar în Delta Dunării? În pădurile Letea şi Caraorman se pot întâlni liane ale căror lungimi pot ajunge până la 25 m. În Pădurea Caraorman, în locul numit Fântâna Vânătorilor, se întâlneşte cel mai bătrân stejar. Are circa 400 de ani, un diametru de 3,8 m şi este cunoscut ca „Stejarul îngenuncheat”.

-    Vulturul codalb este cea mai mare specie de pasăre răpitoare din Delta Dunării, anvergura aripilor sale ajungând la 2,5 m? Primul loc într-un top al celor mai mari păsări din Deltă este ocupat de pelicanul creţ, o specie protejată la nivel european. Anvergura aripilor sale este de circa 320 centimetri, are o greutate de 13 kilograme ;i o lungime de 170 centimetri.

Ultima modificare martie 21, 2022 12:30 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale