Stațiuni de schi pentru începători și pentru copii în România

.

Învață să schiezi și te vei bucura de unul dintre cele mai frumoase sporturi de iarnă. Iar în România găsești câteva stațiuni de schi pentru începători și pentru copii bine puse la punct.

Evită aglomerația de pe Valea Prahovei și descoperă câteva stațiuni de schi pentru începători în țară, în zone pitorești din județele Harghita, Maramureș sau Hunedoara. În toate stațiunile de schi din țară sunt amenajate și pârtii cu o dificultate redusă, precum și pârtii pentru copii. Învață și tu să schiezi și vei descoperi câtă satisfacție îți oferă acest sport, care te ajută să te bucuri de iernile bogate în zăpadă de la munte.

Schiul, un sport cu multe avantaje pentru sănătate

Dacă iubești zăpadă și săniușul, vei învăța foarte repede să schiezi și vei deveni dependent de acest sport pe care îl vei practica în fiecare iarnă. Schiul are numeroase beneficii asupra corpului și asupra sănătății, pune în mișcare toate grupele de mușchi și te ajută să fii mai activ și te menține tânăr, când alții hibernează lângă televizor.

Schiul întărește oasele și articulațiile, crește rezistența inimii, întărește imunitatea și vei surprinsă că nu vei mai răci atât de ușor iarna, chiar dacă stai cu orele pe pârtie.

Totodată schiul îmbunătățește echilibrul și flexibilitatea organismului, dar și sănătatea mentală. În plus, vei petrece mai multe ore la soare, prilej cu care organismul tău va sintetiza în mod natural vitamina D.

Și nu în ultimul rând, schiul te face mai fericit, te ajută să îți faci prieteni noi, să fii mai activ, să uiți de stresul cotidian și de depresia zilelor de iarnă.

Echipamentul de bază pentru schi

Schiurile reprezintă o investiție pe termen lung și trebuie să cumperi de la bun început schiuri de calitate. Încearcă mai multe modele de la centrul de închirieri, la sfatul instructorului de schi și apoi cumpără-ți o pereche de schiuri de care te poți folosi mai mulți ani la rând. La fel trebuie să procedezi și cu clăparii. Nu te grăbi să cumperi ceva scump, până nu te asiguri că ți se potrivesc și că te poți mișca foarte bine pe pârtie cu ei.

Echipamentul de schi nu este deloc ieftin, dar va fi o investiție de care te vei bucura cel puțin 5 – 10 ani, în funcție de calitatea lui. 

Îmbrăcămintea sport recomandată pentru schi trebuie să conțină mai multe straturi și să te apere de frig și de umezeală. Primul strat de haine trebuie să mențină pielea uscată și caldă, să o lase să respire și să prevină transpirația. Stratul intermediar trebuie să fie din haine termice, care păstrează bine căldura corpului. Iar stratul superior trebuie să fie compus din haine impermeabile, prin care nu poate trece umezeala și vântul rece. 

Cele mai bune stațiuni de schi pentru începători și pentru copii

Aproape toate stațiunile de munte din România, acolo unde sunt amenajate pârtii de schi, au și pârtii pentru începători și pârtii pentru copiii cei mai mici. Deja de la 3 sau 4 ani, mulți părinți își aduc copiii la schi, învățându-i să iubească acest sport.

Trebuie să mai știi că pârtiile pentru începători au culoarea albastră, pârtiile cu dificultate medie au culoarea roșir, iar pârtiile cele mai dificile au culoarea neagră.

Pârtia Clăbucet Școală – Predeal

Este una dintre cele mai bune pârtii pentru cei care abia învață acest sport și se află pe Valea Prahovei, în stațiunea Predeal. Această pârtie este amenajată la baza Pârtiei Clăbucet Sosire, are doar 200 m lungime și un grad de dificultate foarte accesibil. Este dotată cu trasport pe cablu și iluminat nocturn, iar dacă zăpada nu este suficientă, poate fi îmbunătățită cu zăpadă artificială. Este o pârtie ușoară, pe care pot învăța să schieze și copiii, și părinții care își pun prima dată în picioare schiurile.

De asemenea, între cele mai bune pârtii de schi pentru începători se numără și pârtia Cioplea, care are o diferență de nivel de numai 20 de metri și este potrivită pentru orice vârstă.   

Pârtia pentru începători de la Bușteni

Toți turiștii amatori de munte și de zăpadă au auzit de pârtia Kalinderu din Bușteni. Chiar dacă cele două pârtii mari au un grad de dificultate sporit, la baza lor există un Fan Park unde este amenajată o pârtie mai scurtă, pentru începători.

Pârtiile Sorica din Azuga

Dacă stațiunile Bușteni și Sinaia sunt prea aglomerate, poți încerca pârtiile amenajate la Azuga. Aici sunt 7 pârtii, cu o lungime totală de 7 km. Dintre acestea, cea mai bună pentru copii și pentru începători este pârtia BabySki Cazacu, iar pentru cei care au deja un pic de experiență și se țin bine pe schiuri sunt recomandate pârtiile Sorica, de dificultate medie și cu lungimi de 700 și respectiv 910 metri.

Pârtiile ușoare din Sinaia

Stațiunea Sinaia se bucură, de cel mai mare domeniu schiabil din țară, după cel din Poiana Brașov. La cota 2000, zăpada durează până în aprilie și amatorii de schi găsesc aici pârtii bine întreținute toată iarna. Sinaia are 16 pârtii, dintre care 4 sunt mai ușoare și poți solicita un instructor pentru a învăța să schiezi. Aceste pârtii ușoare sunt recomandate și pentru începători, și pentru copii și ele sunt notate pe hartă cu dungi albastre.

La Sinaia, cele mai bune pârtii de schi pentru începători sunt Pârtia Începători de 176 de metri lungime, Pârtia Gondola de 1006 metri lungime, unde există și un BabySki, și Pârtia Valea Soarelui 2, deservită de un telescaun.

Poiana Brașov, Pârtia Bradul și Drumul Roșu

Stațiuni de schi pentru începători și pentru copii în România

În stațiunea Poiana Brașov avem cel mai mare domeniu schiabil din țară, de aproximativ 22 de kilometri. Pentru începători este recomandată în primul rând Pârtia Bradul, deoarece este o pârtie lină și foarte lată, are o lungime de numai 500 de metri și găsești foarte ușor instructori disponibili.

De asemenea, este recomandată și pârtia Drumul Roșu care, deși este foarte lungă, având peste 4 km lungime, are numeroase zone line și ușor de străbătut de către cei mai puțin experimentați.

Stațiunea Păltiniș, cele mai vechi pârtii de schi pentru începători

Este cea mai veche stațiune din țară dedicată schiului. Stațiunea aflată lângă Sibiu a fost inaugurată în anul 1894, iar de atunci a rămas o stațiune de schi preferată de începători și de familiile cu copii. La Arena Platoș, există o pârtie pentru debutanți și un baby-ski suficient de late pentru a nu simți aglomerația și pentru a exersa în voie diverse mișcări pe schiuri. Pentru copii, aici se găsește și un teleski pe o lungime de 400 de metri, cu o diferență de nivel de 138 de metri.

Stațiunea Straja

Domeniul schiabil de la Straja s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și beneficiază de condiții și dotări tot mai bune. Sunt 12 pârtii în total, dar pentru începători sunt recomandate pârtiile Constantinescu, Sf. Gheorghe și Platoul Soarelui. Aici pot învăța și copiii, și adulții mai temători, iar instructorii se găsesc ușor în timpul săptămânii.

Pârtia de schi de la Sovata

Turiștii care ajung iarna în stațiunea Sovata, la băi cu nămol și tratamente alternative, se bucură și de una dintre cele mai ușoare pârtii de schi pentru începători și pentru copii. Lângă pârtia cu un grad de dificultate mai ridicat, este amenajată în fiecare iarnă și o pârtie mai scurtă și mai domoală, de numai 350 de metri lungime, pe care pot schia începătorii, indiferent de vârstă.

Pârtiile de la Cavnic, Maramureș

Stațiuni de schi pentru începători și pentru copii în România

La ieșirea din orașul Cavnic spre Ocna Șugatag, pe muntele Gutâi, sunt amenajate mai multe pârtii de schi dintre care una este dedicată începătorilor, iar una copiilor mici care învață să schieze. Pârtia pentru copii este dotată cu babylift, astfel că lecțiile de schi sunt mai ușor de ținut.

Cavnicul este recunoscut drept polul frigului în Maramureș, iar aici se adună un strat consistent de zăpadă în fiecare an, care se topește abia prin luna aprilie, astfel că amatorii de schi se pot bucura o perioadă mai lungă de sportul lor preferat.

Pârtiile de la Mădăraș, județul Harghita

O bună alternativă la pârtiile din județul Brașov sau din județul Sibiu, sunt pârtiile din Harghita – Mădăraș. Iarna ninge mult mai mult aici, decât în zona Bucegilor, iar domeniul de schi cuprinde șase pârtii cu diverse grade de dificultate. Pârtia pentru începători și pentru copii este denumită Sugo Baby și este potrivită pentru primele lecții de alunecare. Are o lungime de 200 de metri, o diferență de nivel de numai 20 de metri și este suficient de lată pentru a exersa alunecările fără teamă. Pe această pârtie este disponibil și un segment special amenajat pentru persoanele cu dizabilități.

Schi pentru începători pe Transalpina

Situat la 37 de km de Petroșani și la 5 km de Obârșia Lotrului, acest domeniu schiabil oferă priveliști de vis pentru schiori către lacul Vidra. Aici sunt șapte pârtii, dintre care doar una este mai dificilă, toate celelalte fiind considerate ușoare și potrivite pentru începători, dar mai degrabă pentru începătorii care au ceva experiență.

Pârtiile au teleschi, iar baza lor se află la cota 1350. De la această cotă pornește o telegondolă până la cota 1800, unde merg amatorii de schi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton