Stânca Dracului, între blestem și mântuire

.

“La cântatul cocoşilor au apărut Zorile, iar Dracul a fugit în măruntaiele munţilor”, spune legenda. Sute de ani, duhurile rele au continuat să bântuie. Până într-o zi…
“Piatra Dracului rămâne o doamnă a munţilor. Ştie foarte multe secrete şi puţini ajung la ele”, spune profesorul Dorel Rusu din Poiana Teiului, tainicul loc înţesat cu legende, una mai fascinantă decât alta. Toate fac parte din grupul de legende a Muntelui Ceahlău, după cum însuşi profesorul ne lămureşte: “Legenda Pietrei Dracului nu este una izolată, ea face parte dintr-un grup mai vast, alături de legenda Panaghiei, a Cheilor lui Miron, a Pietrelor detunate, a lui Budu şi a Anei”.

Mit şi realitate

Prezenţa acestei stânci uriaşe în lacul de acumulare Bicaz – Izvorul Muntelui este mai veche decât timpul. “O stâncă izolată într-un loc izolat întotdeauna va atrage atenţia”, spune domnul Andrieş, funcţionar la primăria din Poiana Teiului. „Denumirea populară a acestei stânci care pare să sfideze împrejurimile este Piatra Dracului, dar eu o ştiu de Piatra Teiului, pentru că, multe secole la rând, în vârful ei a fost un tei”.

O poveste plină de-nţelesuri

Se spune că Dracul ar fi luat din Ceahlău o bucată de piatră cu care urma să omoare locuitorii de pe Valea Bistriţei. Azvârlind-o, apele s-ar fi oprit, iar băştinaşii ar fi murit, astfel, prin înec. Cocoşii din zonă însă au aflat de voia cea nelegiuită a Necuratului şi au început să cânte până au venit Zorile. Şi-atunci, de spaimă, Dracul s-a retras în adâncurile muntelui. Culeasă din cartea lui Daniel Dieaconu – Legendele Muntelui Ceahlău (editura Cetatea Doamnei), legenda Pietrei Dracului şi-a ancorat sensurile şi în viaţa reală. Pentru că, nu demult, ceva îngrozitor s-a întâmplat acolo…

De la blestem, la mântuire

“Era în anul ’49 când învăţătorul Pristavu a vrut să se urce pe vârful Stâncii. Dar tocmai atunci când a crezut că a atins culmea, ultima piatră de care s-a agăţat s-a desprins, iar el a căzut şi a murit. În perioada în care am fost primar, m-am sfătuit cu părintele Păvăleanu să punem o cruce, ca să alungăm duhurile rele. Şi am reuşit. Astfel, de optsprezece ani încoace, în vârful Pietrei străluceşte o cruce. De atunci, toţi creştinii care trec prin acest loc îşi spun o rugăciune-n gând, după care-şi fac semnul crucii”, încheie profesorul Rusu.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton