Vracii şi vindecătorii au fost dintotdeauna respectaţi de anumite comunităţi. Medicina tradiţională şi leacurile băbeşti au avut efect până la apariţia medicinii moderne şi multe sfaturi practice şi chiar medicamente au pornit de la astfel de preparate. Unii vraci continuă şi astăzi medicina tradiţională, mai ales în Africa şi Asia. Iată 3 terapii tradiţionale ciudate. Ai merge la vraci pentru aşa ceva?
China: Pilirea ochilor cu briciul pentru probleme de vedere
O tehnică tradiţională bizară şi periculoasă încă se mai practică în provincia Sichuan din China.
Oamenii care au probleme de vedere sau care vor să vadă mai clar şi să-şi menţină o igienă corporală de invidiat stau des la coadă la acest bărbier.
Aici, chinezii nu numai că se aleg cu o tunsoare nouă, un bărbierit fin, dar au parte şi de curăţarea ochilor cu briciul.
Tehnica este de-a dreptul scârboasă şi insalubră, deoarece bărbierul curăţă cuţitul în aceeaşi apă pentru toate procedurile, dar clienţii sunt mulţumiţi.
Ei se înghesuie la unul din puţinii oameni care mai fac astfel de tratamente pentru a li se zgâria şi chiar râcâi albul ochilor cu lama unui brici.
Citeşte şi Şocant: Top 4 terapii bizare şi periculoase
Africa: Sangoma, vracii care vindecă orice boală
Populaţia din Africa de Sud are două tipuri principale de vraci, pe care îi respectă şi ascultă orbeşte: sangoma (vraci cu puteri magice de divinaţie şi care sunt în contact cu spiritele) şi inyanga (vraci care se pricep la plante de leac şi ritualuri ce au legătură cu planetele).
Vracii africani se ocupă de toate, de la naştere, moarte, ghicit în pietre, oase de animale, vindecat boli ale trupului, sufletului şi minţii, găsirea vitelor pierdute, sacrificii pentru zei, lupta cu vrăjile rele, dar şi transmiterea culturii şi civilizaţiei prin intermediul miturilor şi legendelor.
Citeşte şi Şocant: Top 4 terapii cosmetice ciudate şi efectele lor
America de Sud: Yachac, mamahua şi jacudor, trei oameni de care ai nevoie în pădurile amazoniene
Ţările din America de Sud, în special cele din Anzi, cuma r fi Ecuador, Bolivia sau Peru folosesc în paralel medicina tradiţională cu cea modernă.
Multe localităţi din munţi sunt foarte retrase şi izolarea îi face să se încreadă în leacurile care i-au vindecat de generaţii. Potrivit unor studii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 80% din populaţia ţărilor în curs de dezvoltare depind de metodele tradiţionale de vindecare a bolilor.
Clinicile din aceste ţări încearcă să ajute indigenii şi astfel pun la dispoziţia pacienţilor atât vraci (yachac), moaşe (mamahua) şi chiropracticieni (jacudor), cât şi dentişti, chirurgi şi farmacişti moderni.