În anumite locuri din lume există societăţi şi culte care încă privesc femeia ca pe un obiect sau animal. Cum sunt isteţe, femeile din acele zone au găsit o soluţie pentru a fi tratate mai bine şi a deveni egalele bărbaţilor. Iată poveştile şocante ale unor femei care au ales să fie bărbaţi fără operaţii de schimbare de sex, dar pentru o viaţă mai bună.
Albania – Virgjinesha, virginele sub jurământ
În Albania există o tradiţie laică numită Kanun, care cere membrilor ei ca numai bărbaţii pot moşteni averea unei familii şi ca femeile să se mute în casa soţilor odată căsătorite.
Căsătoriile sunt stabilite tot de familie şi de la o vârstă fragedă, sau chiar de la naştere, iar viaţa unei femei valorează doar jumătate din cea a unui bărbat.
În principiu, femeile care nu vor să aibă grijă de casă şi de copii şi cam atât au o opţiune bizară. Ele pot deveni Virgjinesha (virgine sub jurământ), femei care renunţă la statutul de femei, se îmbracă în bărbaţi şi devin, din acea clipă, bărbaţi.
După depunerea jurământului, ele sunt tratate ca bărbaţii, se îmbracă bărbăteşte, poartă ceas la mână (lucru permis doar bărbaţilor), au în grijă toată familia, se ocupă de primirea oaspeţilor şi de administrarea averii, dar nu se mai pot căsători niciodată.
Afganistan – Bacha Posh, fetiţele forţate să fie băieţi până la pubertate
Toată lumea ştie că în societatea afgană femeile au foarte puţine drepturi. Puţini ştiu, însă că există un fel de al treilea gen în Afganistan, nişte copii numiţi bacha posh (fete îmbrăcate în băieţi), care au o soartă crudă.
Fie că provin dintr-o familie fără băieţi şi părinţii vor un statut privilegiat în societate sau pur şi simplu vor ca fetele lor să meargă la şcoală şi să vadă lumea, aceste fetiţe sunt îmbrăcate în băieţei de la vârste fragede.
Un bacha posh are dreptul de a merge la şcoală, de a călători, de a practica sporturi şi chiar de a avea o slujbă, ceea ce o fată nu are voie.
Partea proastă este că odată ajunse la pubertate, bacha posh sunt lipsite de toate aceste libertăţi, obligate să poarte văl sau burqa, nu mai au voie să iasă din casă neînsoţite, nu mai au voie să privească un bărbat în ochi şi trebuie să aştepte cuminţi să fie măritate cu cineva pe care nu îl cunosc.
Ele nu ştiu cum să fie femei, cum să poarte hainele foarte largi care acoperă totul, să vorbească foarte smerit şi încet, să nu privească în sus, să gătească sau să nu se împingă şi lovească, aşa cum făceau pe vremea când erau băieţi.